Lângă placa memorială au depănat amintiri atât foştii colegi ai Lidiei Istrati, cât şi oameni care au cunoscut-o şi admirat-o. 

„Acest eveniment este al şaselea element dintr-un proiect pe care eu l-am iniţiat şi se numeşte: Proiectul Lidia Istrati 75, pentru că ea la 22 iunie anul trecut a împlinit 75 de ani. Am început de la aceea că oamenii au început să o uite pe Lidia Istrati, îndeosebi instituţiile de stat, structurile care ar trebui să promoveze valorile naţionale... Înainte de moarte, Lidia Istrati m-a invitat la ea, pentru că stătea în pat nu se mai ridica. Ea mi-a spus o singură frază: Bine că ai venit tu, Nadea... În felul acesta ea mi-a transmis: Să nu mă uitaţi”, afirmă Nadejda Brânzan, deputată în primul Parlament.

„Ea îi asculta atent pe toţi în Parlament, iar după ce îşi termina alocuţiunea îl întreba: Numai atât te ajunge capul? Prin asta era spus tot... Era exigentă, era integră, era o cetăţeancă adevărată a poporului nostru. Nu se cruţa pe ea. Întotdeauna era activă... Este o zi foarte importantă. E bine că memoria persistă şi sper ca aşa să fie în continuare”, spune un alt deputat din primul Parlament, Dumitru Holban.

„Lidia Istrati a avut o prezenţă de om de stat şi poate că formula aceasta nu este exactă, ea a avut o prezenţă de bărbat de stat... Voronin spunea mai târziu că de-acum poeţii nu au ce căuta în Parlament. Eu cred că dacă ar fi ei acolo, mai ales de talia Lidiei Istrati, s-ar lua legi mai înţelepte”, a menţionat academicianul Mihai Cimpoi.

„Am cunoscut-o fiind deputată. Când lua cuvântările în Parlament, asta m-a impresionat foarte mult - fiind femeie îi dădea pe toţi bărbaţii deputaţi... De la ea am învăţat să fim curajoşi, să spunem lucrurilor pe nume, să ieşim în stradă. Era perioada când am ieşit din Uniunea Sovietică şi era foarte greu să vorbeşti, dar ea fiind curajoasă făcea lucruri minune”, a declarat şefa Cancelariei la Institutul de Filologie, Valentina Tcaci.

Lidia Istrati s-a născut pe 22 iunie 1941 la SOfia, raionul Drochia. A fost scriitoare, doctor în biologie, semnatară a Declaraţiei de Independenţă şi deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. A fost răpusă de o boală incurabilă în 1997, la doar 55 de ani.