19:03:31 25.04.2024
Stiri

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vizită oficială la București: „România este o țară care începe să conteze din ce în ce mai mult pe plan european”

Știri 24.08.2017 20:34 Vizualizări1667 Autor: Ziarul National


Președintele Franței, Emmanuel Macron, efectuează, joi, o vizită oficială în România, al cărei program cuprinde întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose și o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din Capitală. La finalul zilei, președintele Iohannis va oferi o recepție în onoarea omologului său francez.

România este un membru al Uniunii Europene matur, care dorește să fie stat refondator al UE, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

„Am decis să sprijinim o cooperare întărită între România și Franța în domeniul afacerilor europene, cu precădere în sprijinul consolidării și chiar a redefinirii proiectului european la care amândoi — președintele Macron și cu mine — ținem foarte mult. L-am asigurat pe dl președinte că poate găsi un partener autentic, profund atașat ideii europene și pe deplin implicat în eforturile de redinamizare a UE. România este astăzi după zece ani de când suntem membri un stat membru matur, cu un profil european foarte puternic, care dorește să fie membru refondator al UE. În acest sens, am subliniat importanța de a avansa în procesul de integrare la nivel european într-o formulă incluzivă, deschisă tuturor statelor membre, concentrându-ne eforturile comune pe inițiative consensuale, cu rezultate concrete și pozitive pentru cetățenii noștri. (...) Europa socială trebuie să fie în primul rând o Europă a coeziunii, bazată pe o viziune unitară și în care progresul social al tuturor statelor membre este un obiectiv prioritar", a spus Iohannis, la conferința comună cu omologul său francez.

El a precizat că România dorește să participe de la început la proiectul „Europa apărării".

Emmanuel Macron a fost asigurat și de premierul Mihai Tudose că România este pregătită, mai ales în contextul preluării președinției Consiliului UE în 2019, să contribuie substanțial la un proiect politic comun de păstrare a unității Uniunii Europene și care asigure respectarea și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor din statele membre.

„România este o țară care începe să conteze din ce în ce mai mult pe plan european, datorită rezultatelor bune confirmate de toate instituțiile abilitate. Am devenit un partener serios de discuții, iar faptul că președintele Franței a ales țara noastră pentru a face primă vizită într-un stat din Europa de Est nu este întâmplător. Am spus mereu că nu există cetățeni europeni de mâna întâi și de mâna a doua și m-am bucurat să văd că președintele Macron este puternic ancorat în această idee a respingerii divizării dintre Est și Vest și a promovării unor politici europene inclusive la nivelul tuturor statelor membre”, a scris Mihai Tudose, joi, pe pagina sa de Facebook, după întrevederea avută cu președintele francez.

Premierul adaugă că Emmanuel Macron este „un om cu o viziune modernă, de care Europa avea nevoie în acest moment".

„L-am asigurat pe Emmanuel Macron că România este pregătită, mai ales în contextul preluării președinției UE în 2019, să contribuie substanțial la acest proiect politic comun, care să păstreze unitatea și să asigure respectarea și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor noștri”, a conchis prim-ministrul Mihai Tudose, citat de Agerpres.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut joi, la Vila Lac 1, un dejun de lucru cu prim-ministrul român Mihai Tudose, în contextul vizitei oficiale de o zi pe care o efectuează la București. La cererea părții franceze, înaintea dejunului de lucru a avut loc un tete-a-tete al celor doi oficiali, după cum au precizat surse guvernamentale.

În debutul întrevederii, potrivit acelorași surse, premierul român a oferit președintelui francez un cadou simbolic — o crenguță din stejarul pe care generalul Berthelot l-a plantat în 1927 la Iași. Emmanuel Macron și-a exprimat dorința ca anul viitor să vină la Iași și să planteze un stejar, lângă cel al generalului Berthelot, pentru o prietenie de încă 100 de ani.

Din delegația franceză condusă de președintele Macron fac parte ministrul Afacerilor Europene, Nathalie Loiseau, ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis, șeful Statului Major particular al Președintelui, amiral Bernard Rogel, consilierii Philippe Etienne, Clement Beaune, Barbara Frugier, Nicolas Jegou.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md