Hotărârea vine după ce, la şedinţa anterioară, procurorul de caz a solicitat ca plângerile lui Dorin Chirtoacă şi ale celor doi apărători ai săi să fie examinate de instanţa de fond. 

De cealaltă parte, edilul suspendat susţine că judecătorului de instrucţie i-ar fi fost frică să adopte o decizie, fapt pentru care şi-a declinat competenţa. 

Pe 11 septembrie va continua şedinţa preliminară în dosarul primarului suspendat. Pe 10 august, instanţa de fond a prelungit mandatul de arestare pe numele lui Chirtoacă cu încă 30 de zile. Totodată, avocaţii săi au contestat decizia de suspendare din funcţie la Curtea de Apel Chişinău. Completul de jucători a întrerupt examinarea cererii şi a expediat dosarul la Curtea Constituţională, pentru a fi verificată constituţionalitatea unui articol din Legea cu privire la Administraţia Publică Locală. Dorin Chirtoacă este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată. El a fost reţinut pe 25 mai şi este cercetat în arest la domiciliu.