18:10:34 25.04.2024
Stiri

Petro Poroșenko, de Ziua Independenței: „Ucraina este pregătită să dea o ripostă dură agresorului, dacă el va încerca să lanseze o ofensivă

Știri 24.08.2017 18:00 Vizualizări1614 Autor: Ziarul National
Petro Poroșenko, de Ziua Independenței: „Ucraina este pregătită să dea o ripostă dură agresorului, dacă el va încerca să lanseze o ofensivă


Ucraina este pregătită să dea o ripostă militară dură agresorului dacă acesta va încerca să lanseze o ofensivă în estul țării, unde armata ucraineană luptă împotriva separatiștilor proruși, susținuți de Moscova, conform autorităților ucrainene, a declarat joi președintele ucrainean Petro Poroșenko într-un discurs susținut înaintea unei parade militare în centrul Kievului, cu ocazia celei de-a 26-a aniversări a independenței Ucrainei, relatează agenția de presă Unian, citat de agerpres.ro.

„Ucraina este pregătită să dea un răspuns militar dur agresorului în cazul încercărilor sale de a lansa o ofensivă. Cu toate acestea, plecăm de la prioritatea modului pașnic, diplomatic, politic și legal de întoarcere a Donbasului și Crimeii", a subliniat președintele ucrainean.

Agenția comentează că, de ziua națională, Poroșenko a aruncat cu vitriol în direcția Rusiei, denunțând acest stat vecin drept un stat ocupant. Referindu-se la o luptă purtată în urmă cu trei ani în Donbas (estul Ucrainei), regiune aflată la granița cu Rusia, Poroșenko a declarat că armata rusă a atacat direct forțele ucrainene. „Cu durere deosebită amintim astăzi eroii din Ilovaisk. Ei au fost atacați pervers de unități regulate ale armatei ruse care ne-au invadat pământul fără să ne declare război, așa cum a făcut-o cândva Hitler”, a spus Poroșenko.

În același timp, Petro Poroșenko a spus că țara sa avansează spre o integrare deplină în NATO și în Uniunea Europeană, potrivit EFE. „Ucraina și-a ales calea, una singură: autostrada amplă euroatlantică, care duce la aderare în Uniunea Europeană și NATO", a declarat șeful statului de la o tribună instalată în Piața Independenței din Kiev.

Referindu-se la conflictul din estul Ucrainei, Poroșenko a spus că „viețile a peste 10.000 de ucraineni (decedați în urma ostilităților) sunt pe conștiința agresorului”, o aluzie la Rusia, acuzată de Kiev că sprijină cu trupe, arme și financiar separatiștii din regiunile Donețk și Lugansk.

„Sunt încrezător în armata noastră. Acum ea este într-o formă mai bună ca oricând și aceasta este, între altele, evaluarea centrelor analitice europene. Dar mai sunt multe eforturi de depus pentru a o consolida și moderniza, pentru a o aduce la o compatibilitate deplină cu standardele NATO", a spus el.

Potrivit acestuia, Ucraina caută și găsește soluții asimetrice și eficiente pentru ca într-o perspectivă istorică mai lungă să poată ține piept armatei ruse — cea mai mare din Europa și a treia din lume.

În cazul agravării situației în estul Ucrainei, Kievul dispune în prezent de o rezervă de circa 130.000 de persoane cu experiență de luptă care ar putea fi mobilizate în teatrul de acțiuni, a mai spus Poroșenko.

Înainte de parada militară, președintele Petro Poroșenko, împreună cu soția sa Marina și copiii lor, au participat la o slujbă religioasă la catedrala Sf. Sofia din Kiev dedicată Zilei Independenței Ucrainei, marcată la 24 august.

La ceremoniile dedicate Zilei Independenței Ucrainei participă și nouă miniștri ai apărării din țări NATO, între care și ministrul american Jim Mattis, sosit încă de miercuri la Kiev pentru a discuta despre o posibilă întărire a sprijinului SUA pentru armata Kievului.

La parada militară ce a avut loc pe bulevardul Kreșciatik, în centrul Kievului, au participat aproximativ 4.500 de militari ucraineni și 200 de militari din țări NATO sau partenere ale Alianței Nord-Atlantice, inclusiv din Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md