Ministerul de Externe: Solicitarea RM către ONU vizează staționarea Grupului operativ al Forțelor Armate a Rusiei

La începutul sesiunii din luna septembrie, Adunarea Generală a ONU va examina cererile statelor membre, inclusiv cea a Republicii Moldova, și va decide care dintre  punctele propuse de către țările direct interesate vor fi înscrise în agenda sesiunii a 72-a și care vor fi amânate pentru sesiunile viitoare.

Declaraţia a fost făcută astăzi de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Totodată, instituţia a  precizat că eventuala înscriere în agenda sesiunii a 72-a a punctului propus de Republica Moldova va permite examinarea constructivă, de către Adunarea Generală a ONU a chestiunii staționării ilegale a Grupului operativ al Forțelor Armate a Federației Ruse pe teritoriul țării în ultimii 25 de ani.

Acest fapt contravine prevederilor constituționale, neutralității permanente, suveranității și principilor imperative ale dreptului internațional.

Inițiativa Republicii Moldova nu pune în discuție și nu urmărește retragerea militarilor ruși care fac parte din forța trilaterală de menținere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană”,a precizat Diplomaţia de la Chişinău.

Într-un comunicat, MAEIE menţionează că toate informațiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federația Rusă, distorsionează atât esența inițiativei Republicii Moldova la ONU, cât și a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, care solicită, între altele, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova să promoveze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării.

În virtutea acestor prevederi, prin intermediul unei scrisori adresate Secretarului General al ONU, Guvernul Republicii Moldova a inițiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat “Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.