Vor învăța limba română și vor face cunoștință cu realitățile din țară. Studenți din Germania participă la o școală de vară în Moldova

me
Foto: Imagine simbol/Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Studenți din Germania se află în această perioadă în Moldova, pentru un schimb de experiență în cadrul unei școli de vară. Deschiderea acesteia a avut loc astăzi, iar activitățile participanților se vor desfășura până pe 12 septembrie.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, programul școlii de vară include mai multe întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor guvernamentale şi organizaţii ale societăţii civile, menite să-i familiarizeze cu situaţia social-politică din Republica Moldova, cu aspecte istorice ale diferitelor zone. De asemenea, participanții vor beneficia de un curs intensiv de limba română, care are scopul să formeze și să perfecționeze abilitățile comunicative ale studenților.

Pe parcursul celor douăzeci de zile, vor fi prezentate diverse comunicări pe o tematică vastă. În cadrul şcolii de vară studenţii vor avea prilejul să interacţioneze și cu reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale. De asemenea, participanţii vor beneficia de câteva excursii prin Chişinău, la Orheiul Vechi, Saharna, Bender, Tiraspol, Tvardița, Comrat, Cernăuți, precum și diverse deplasări în comuna Cruzești.

Şcoala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare (BMBF) în cadrul programului „go east – Sommerschulen” al Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) şi a fost iniţiată de către preşedintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul şi academicianul Klaus Bochmann în anul 2009, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele ţări şi de a spori interesul studenţilor şi doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova şi pentru limba română.

Participanţii sunt licenţiaţi în ştiinţe politice şi administrative, studii culturale, ştiinţe sociale, istorie etc., având motivaţii dintre cele mai diverse de a participa la şcoala moldo-germană: documentarea şi acumularea materialului pentru tezele de licenţă, cunoaşterea realităţilor din Republica Moldova, aprofundarea cunoştinţelor referitoare la procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, moştenirea istorică şi culturală, problema identitară şi a limbii vorbite sau situaţia minorităţilor naţionale şi sociale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente