07:27:19 20.04.2024
Stiri

Maia Sandu, lângă Traian Băsescu: „Rusia face în regiune aceleași jocuri ca în secolul al XIX-lea”

Politică 24.08.2017 16:00 Vizualizări3040 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, lângă Traian Băsescu: „Rusia face în regiune aceleași jocuri ca în secolul al XIX-lea”


Moscova are nevoie de state slabe și puternic divizate, așa cum este R. Moldova, pentru a-și crea o zonă de protecție în jurul ei și a folosi teritoriul dintre Prut și Nistru ca zonă-tampon între Rusia și Occident.

Declarația îi aparține liderei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a ținut un discurs în cadrul Conferinței „Restoring Regional Leadership” de la Vilnius, Lituania, organizată recent în contextul Zilei Europene pentru Comemorarea Victimelor Stalinismului și Nazismului.

La eveniment, Maia Sandu a stat lângă fostul președinte al României, Traian Băsescu, ales de curând președinte de onoare al Partidului Unității Naționale de la Chișinău, condus de Anatol Șalaru.

„Rusia face în regiune aceleași jocuri ca în secolul al XIX-lea”, a spus Maia Sandu, adăugând că Moscova împiedică statele ex-sovietice să-și urmeze agendele naționale și, dacă simte că pierde controlul, „este gata să meargă în război”, așa cum s-a întâmplat în Transnistria, Osetia de Sud, iar acum în Donbas.

Din păcate, constată Maia Sandu, guvernările pe care le-a avut R. Moldova de la independență încoace au ales „să se alăture” jocurilor geopolitice ale Rusiei, urmărind interese înguste și nereușind să consolideze societatea în jurul unui interes național.

Acest lucru continuă și acum, iar actuala guvernare „detestată și profund coruptă” vrea să transforme R. Moldova, potrivit liderei PAS, într-o „zonă gri” în care regulile să poată fi schimbate după bunul plac în interesul unui grup restrâns de persoane.

„R. Moldova poate deveni un stat funcțional doar în cadrul Uniunii Europene”, a mai declarat Maia Sandu la conferința de la Vilnius.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md