Actualitate

ÎNCOTRO? Transnistrenii RECUNOSC că armata rusă ÎI PROTEJEAZĂ

În opinia aşa-numitului lider transnistrean Chişinăul doreşte anume evacuarea pacificatorilor ruşi, prezenţa cărora ar fi fost declarată neconstituţională pe teritoriul Republicii Moldova de către Curtea Constituţioanală de la Chişinău.

Krasnoselskii nu exclude că, Chişinăul ar putea aplica forţa militară contra Transnistriei, însă îşi spune mari speranţe în ajutorul Rusiei privind această problemă, potrivit president.gospmr.org, cu referite le Novaya Gazeta.

Autorul articolului, referindu-se la opinia lui Vadim Krasnoselskii, menţionează că la Chişinău nu se fac deosebiri între misiunea de pacificatori şi Grupul Operativ al trupelor ruse, ceea ce înseamnă că autorităţile moldoveneşti şi-ar dori evacuarea inclusiv a pacificatorilor, chiar dacă președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat explicit că este vorba de trupele rusești din Transnistria.

„Pe noi nu ne-au întrebat dacă dorim retragerea pacificatorilor ruşi. Dar noi suntem împotrivă ca militarii ruşi să părăsească regiunea, pentru că asta ar însemna război. Solicitarea Chişinăului către ONU poate fi interpretată ca un început a aplicării forţei contra Transnistriei. Noi ne punem speranţa în Rusia, în cei 220 de mii de cetăţeni ruşi care locuiesc în Transnistria, pe poziţia pe care Rusia o poate expune în cadrul ONU, şi în general pe protecţia Rusiei”, a declarat Krasnoselskii.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a confirmat că autoritățile au solicitat Organizației Națiunilor Unite să analizeze întrebarea privind retragerea definitivă a trupelor militare ruse din Transnistria.

„De 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de pacificatori, Federația Rusă ne intimidează, ținând ilegal pe teritoriul țării noastre trupe, muniții și armament. La sfârșitul sesiunii, Parlamentul a adoptat o Declarație prin care a solicitat retragerea acestora și respectarea neutralității și statalității Republicii Moldova. Nu a fost un simplu document”, a confirmat Candu.

Acesta declară că, „vom continua să facem totul pentru reintegrarea teritoriului”.

Autoritățile Republicii Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre, pe agenda zilei a celei de-a 72 sesiune a Adunării Generale a ONU, care se va desfășura la începutul lunii viitoare.

Independent.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *