19:48:24 25.04.2024
Stiri

NOU // Harbuzul cu miez GALBEN, tot mai căutat de cumpărători

Social 24.08.2017 14:20 Vizualizări3407 Autor: Ziarul National
NOU // Harbuzul cu miez GALBEN, tot mai căutat de cumpărători Agrointel.ro


Pepenele cu miez galben s-a dovedit o investiție profitabilă pentru un fermier din Ialomița, România. Nicolae Paraschiv (50 de ani), din localitatea Slobozia, cultivă pepeni de vreo 20 de ani, iar de curând a decis să investească și în harbuzul cu miez galben, cultură care nu l-a dezamăgit. Pe lângă cererea în continuă creștere, fermierul a descoperit că hibridul cultivat de el este foarte bun și pentru diabetici.

Agrointel.ro scrie că tTotul a început acum circa 20 ani, când Nicolae Paraschiv a cultivat primele plante de pepene ca un hobby. În scurt timp însă, acest pasiunea s-a transformat într-o afacere profitabilă.

„Mă ocup de pepeni de vreo 20 de ani. După Revoluție, la vreo 6-7 ani am început să pun lubeniță. Inițial a fost un hobby până când a devenit afacere. Ne-am chinuit, am cumpărat tot mai mult pământ și altceva ce să pui, dacă nu pepeni? Eu nu m-am gândit să cultiv pepene cu miez galben, în schimb piața „s-a gândit”. Ei au vrut să vină și cu altceva pe piață”, a spus ialomițeanul.

Un lucru la care fermierul din Slobozia nu se aștepta a fost ca hibridul ales de el pentru cultura de pepene galben – hibridul Janosek, dă rezulte foarte bune chiar și pentru diabetici, Janosek având un conținut scăzut de zaharoză.

„Pepenele cu miez galben pe care îl pun eu nu prea e dulce. Unii spun că e bun și pentru cei care au diabet, pentru că nu are foarte multă zaharoză în el și este foarte bun. Am prieteni care aveau rude cu diabet și mi-au zis să le dau și lor, pentru că au auzit că este foarte bun. Au mâncat și nu au avut nicio problemă. M-am mirat și eu. Pui un produs și te trezești că îl pot mânca și alții care nu aveau voie să mănânce. Chiar a fost o surpriză și pentru mine când am auzit”, a declarat încă uimit ialomițeanul.

Nicolae Paraschiv a cultivat anul acesta șase hectare de pepene cu miez galben și singurul regret al fermierului este că nu a pus o suprafață mai mare întrucât s-a dovedit a fi un real succes pe piață.

„Fac parte dintr-o cooperativă, suntem 5 băieți, avem mai mult pământ. Eu am pus pepene cu miez galben pe vreo 6 ha anul acesta, dar a fost o greșeală. Trebuia să punem mai mult. Nu am știut că cererea este așa mare și am pus mai puțin. S-a cerut foarte, foarte mult, Carrefour în general ne-a cerut foarte mult, iar acum văd că și Auchan cere cantități mari”, a adăugat Nicolae Paraschiv.

În timp ce pepenii clasici sunt vânduți la prețuri infime, prețul lubeniței cu miez galben se menține ridicat chiar și în plin sezon.

„Pepenele cu miez galben s-a vândut foarte bine pe piață. Prețul a fost foarte bun, am început cu 1,2 roni pe kilogram, bine, l-am scos și puțin mai târziu, apoi l-am dat cu 1 leu, iar acum îl dăm cu 90 de bani kilogramul. Pentru noi e bine, dacă ne gândim că pe cel verde îl dăm pe degeaba. Sigur anul viitor vom merge mai mult pe hibridul cu miezul galben”, a adăugat Nicolae Paraschiv.

Citiți continuarea articolului AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md