Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un minor de 13 ani,…

Un minor de 13 ani, „sclav” la o stână de oi din Căușeni. Ce au descoperit polițiștii de frontieră

La o stână de oi din satul Ucrainca din raionul Căușeni au fost exploatați prin muncă o femeie împreună cu copilul acesteia, dar și un minor în vârstă de 13 ani. Angajații Poliției de Frontieră au descoperit cazul de exploatare la sfârșitul lunii iulie și au sesizat Procuratura din Căușeni, iar în prezent este deschisă o anchetă de urmărire penală.

Inițial, polițiștii de frontieră au intrat în posesia unei informații precum că o locuitoare a sat. Puhoi, r-nul Ialoveni, și copilul acesteia, prin constrângere fizică și psihică, sunt exploatați prin muncă. Ulterior, s-a constatat că un grup infracțional au impus să muncească femeia în folosul lor la o stână de oi, pe care o dețineau.

„În cadrul măsurilor speciale de investigaţie şi de urmărire penală în vederea identificării altor victime pe faptul celor constatate, polițiștii de frontieră din Direcția regional EST au găsit dovezi că la aceeași stână de oi a fost exploatat prin muncă încă un copil de 13 ani. Din informațiile deținute, minorul a fost matratat și impus să muncească pe parcursul anilor 2009 – 2010, ulterior i-a reușit să fugă”, se precizează într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră, unde mai scrie că în privința stăpânilor stânei de oi a fost deschis un al doilea dosar penal, pentru trafic de copii. Dacă va fi dovedită vinovăția, suspecții riscă pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 12 ani.

Polițiștii de frontieră din Direcția regional EST documentează un caz similar, consemnat în sat. Tocuz, r-nul Căușeni, în care conducerea unei gospodării țărănești este cercetată pentru trafic de persoane, în scop de exploatare prin muncă. Din primăvara anului 2015 până în toamna 2016, doi barbați de 38 și 40 de ani, ambii din raionul Căușeni, au fost ținuți și impuși să muncească, contra voinței, la stâna de oi din localitatea Tocuz.

În toate cazurile, angajații Poliției de Frontieră continuă cercetările pentru elucidarea circumstanțelor infracțiunii și luarea măsurilor legale ce se impun.

Foto antet: simbol