Moscova despre solicitarea Chişinăului către ONU: Este un gest neprietenesc

Moscova consideră un gest neprietenesc decizia autorităţilor de la Chişinău de a cere Organizației Națiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruși din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii 72-a a Adunării Naționale, care va avea loc pe 12 septembrie.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, a declarat că Moscova nu a fost anunţată oficial despre intenţia Chişinăului, aflând despre aceasta din scrisoarea difuzată de reprezentantul  permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite, Victor Moraru.

Este o decizie neprietenească şi destul de neaşteptată. Noi nu am fost contactaţi în legătură cu acest subiect şi nu am fost preîntâmpinaţi, noi doar am văzut scrisoarea expediată”, a menţionat pentru Ria Novosti Vasili Nebenzea.

Potrivit lui, această iniţiativă nu va contribui la rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean, care a fost instituit demult în cadrul formatului „5+2”.

“Noi le vom spune deschis acest lucru colegilor noștri din Moldova”, a declarat reprezentantul Rusiei la ONU, Vasili Nebeznea.

Astfel, în scrisoarea expediată de reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite, Victor Moraruse menţionează că prezența militarilor ruși “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”.

Moraru a cerut ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.

Diplomatul a făcut referire la declarația OSCE din 1999, în care s-a salutat „angajamentul Federației Ruse de a finaliza retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul anului 2002“.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.