'Dreptul la respectarea vieţii private este parte intrinsecă a articolului al 21-lea (din Constituţie) care protejează viaţa şi libertatea', a declarat un complet de judecată format din nouă judecători, într-o decizie unanimă legată de o acţiune în justiţie împotriva giganticei baze biometrice naţionale Aadhaar (amprente digitale, iris etc.).

Curtea Supremă trebuia să decidă dacă textul Constituţiei indiene, vechi de 67 de ani, le garantează celor 1,25 miliarde de indieni dreptul inalienabil la viaţă privată, drept care nu este menţionat explicit în acest text. Petiţionarii estimau că acest drept este subînţeles în carta fundamentală.

În ceea ce priveşte puterea indiană, ea susţinea că dreptul la viaţă privată vine după dreptul la sănătate, apă şi viaţă demnă. Potrivit acesteia, o asemenea recunoaştere ar împiedica acţiunea sa în favoarea dezvoltării ţării şi i-ar limita mijloacele.

Creată în 2009, Aadhaar numără în prezent peste 1,1 miliarde de indieni în registrul său, însă detractorii săi estimează că ea reprezintă un potenţial pericol la adresa libertăţilor civile.

Prezentată iniţial ca funcţionând pe bază de voluntariat şi menită să furnizeze oricărui indian un act de identitate, înscrierea în Aadhaar a devenit în ultimii ani obligatorie pentru un număr tot mai mare de servicii precum sunt subvenţiile publice, plata impozitelor sau deschiderea unui cont la bancă.

Or, pentru militanţi, poziţia centrală tot mai mare pe care această bază de date o are în viaţa de zi cu zi constituie o posibilă încălcare a vieţii private.

'Astăzi am înregistrat o mare victorie pentru cetăţenii indieni', şi-a exprimat satisfacţia avocatul petiţionarilor, Prashant Bhushan, la ieşirea de la Curtea Supremă.