Principală  —  Ştiri  —  Social   —   40 de inspectori fiscali au…

40 de inspectori fiscali au verificat un singur agent economic: salariile „în plic” – cea mai gravă încălcare

Serviciul Fiscal de Stat anunță că a înregistrat abateri majore la un agent economic specializat în alimentația publică. Pe lângă abateri legate de disciplina utilizării mașinii de casă și control, din cei 62 de angajați – la circa 40 salariile erau achitate „în plic”.

Angajații Serviciului Fiscal de Stat (SFS) au efectuat, în perioada 18-20 august, 21 de controale inopinate, concomitent la cele 21 de subdiviziuni ale contribuabilului verificat.

Șefa Serviciului de presă a SFS, Olga Baciu, a precizat pentru ZdG că numărul mare inspectori implicați în această operațiune de verificare este condiționat de numărul mare de subdiviziuni și sedii ale agentului economic.

În consecință, inspectorii fiscali au constatat 19 cazuri de încălcare a legislației. Printre acestea se numără efectuarea încasărilor băneștii în numerar fără utilizarea mașinii de casă și de control existente; efectuarea încasărilor bănești în numerar în lipsa mașinii de casă și de control; utilizarea unei mașini de casă şi de control defectate; neasigurarea bilanțului numerarului în mașina de casă și de control care constă în formarea excedentului de numerar nejustificat documentar;

În cadrul acțiunilor de control, angajații SFS au solicitat explicații de la personalul agentului economic cu referire la regimul de lucru, modalitatea de salarizare, dar și despre salariile acordate angajaților. Informațiile acumulate, fiind contrapuse cu datele din evidența contabilă, au demonstrat divergențe în cazul a circa 40 de angajați, fapt ce demonstrează achitarea salariului „în plic”.

SFS anunță că verificările continuă, iar pe lângă faptul că agentului economic îi vor fi recalculate obligații fiscale aferente plăților salariale, acesta va achita și amenzi pentru abaterile fiscale depistate. La acțiunile SFS au participat circa 40 de inspectori fiscali.

SFS nu informează dacă astfel de controale, cu implicarea a 40 de inspectori fiscali, vizeaza un singur agent economic. De asemenea, SFS nu spune cum anume a fost selectat acest agent economic, verificat în cadrul acestor controale „inopinate”.

Șefa Serviciului de presă al SFS, Olga Baciu, a precizat ulterior că, deocamdată, a fost verificat un singur agent economic, dar controlului urmează a fi supuși  și alți contribuabili fiscali, atât din domeniul alimentației publice, cât și din alte domenii ale economiei naționale.

„Indiferent de genul de activitate, SFS va desfășura acțiuni de specialitate și în alte domenii ale economiei naționale”, a declarat Olga Baciu, menționând că instituția a efectuat în ultimul timp controale care vizează, spre exemplu, activitatea zonelor de agrement sau prestarea de servicii foto-video la ceremonii.