Newsmaker: Republica Moldova nu va primi din partea UE 27 milioane euro pentru reforma justiției

Republica Moldova nu va primi din partea UE 27 milioane euro pentru reforma justiției, scrie Newsmaker, cu referire la trei surse, una dintre care face parte din structurile de stat.

Înghețarea finanțării ar fi legată de faptul că Uniunea Europeană nu vede niciun progres în reformarea sistemului judecătoresc al țării. Ministerul Justiției deocamdată nu știe despre decizia Bruxellesului. În UE, în schimb, se vorbește deschis despre criza de încredere în relațiile cu Chișinăul.

Asistenţa financiară pentru reformarea sistemului judecătoresc trebuia să constituie 58,2 milioane de euro. Din suma menţionată 15 milioane de euro au fost alocate în noiembrie 2013. Alte 13,2 milioane de euro au fost acordate în luna august 2014. A treia tranșă urma să fie de 14,057 milioane de euro, iar cea de-a patra tranșă, ultima, – 13,067 de milioane de euro.

Anume ultimele două tranșe în valoare de de 27,124 de milioane de euro nu vor ajunge în Moldova, a explicat unul din interlocutorii portalului.

Ministerul Justiției, potrivit sursei citate, nu a respectat toate prevederile prevăzute de strategia de reformare a justiției. În special, nu a fost ratificat Protocolul nr. 12 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. De asemenea, nu au fost adoptate amendamente la Constituție care ar modifica principiul numirii judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, interlocutorul portalului a atras atenția asupra faptului că justiția în Republica Moldova este încă selectivă.

Ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, nu știe despre decizia UE. „Încă nu știm nimic despre asta. Prin urmare, nu putem comenta acest lucru”, a declarat ministrul pentru NM.

Textul integral al articolului poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.