Operațiune IGP-PCCOCS: Renato Usatîi urma să transmită 12 mii dolari pentru eliberarea unui deținut// VIDEO

Oamenii legii au deconspirat o schemă ilegală de transmitere a banilor din oraşul Moscova în Republica Moldova destinată eliberării unui deținut din penitenciarul din țară. Astfel, a fost ridicată suma de 10 mii euro, de la unul dintre suspecții reținuți. Acesta a recunoscut că banii au fost transmiși de la Renato Usatîi pentru Vitalie Proca.

Bănuitul a mai recunoscut și faptul transmiterii anterioare a sumei de 1600 de dolari unei femei pe nume Venera, cu care s-ar fi  întâlnit în apropierea bisericii armenești din strada Valea Trandafirilor.

Concomitent, a fost efectuată percheziție în celula unui deținut din penitenciarul oraşul Soroca, care ar fi avut un rol de intermediator.

Probele acumulate indică faptul că Renato Usatîi urma să-i transmită lui Vitalie Proca, un ajutor financiar, în suma de 12 mii de dolari, pentru eliberarea unui deținut din penitenciarul din Republica Moldova.

În acest sens, luând în considerare imposibilitatea și piedicile apărute pentru ca banii prin intermediul instituțiilor bancare să ajungă în R. Moldova, Renato Usatîi, prin intermediarii săi, a identificat persoane fizice de încredere, care ar accepta să transporte mijloacele bănești peste frontieră, fără declararea acestora.

Investigațiile denotă că mai multe persoane, contactate în acest sens, au refuzat să se implice în această schemă ilegală.

În final, banii, în sumă de 10 mii de euro, primiți la Gara din Moscova de la o persoană deocamdată neidentificată, au ajuns în Moldova prin intermediul unui însoțitor de vagon de pe ruta Moscova-Chișinău, acțiuni care au fost coordonate telefonic de către Vitalie Proca.

De menționat că, au fost reținute trei  persoane, care au dat declarații și au confirmat circumstanțele cazului.

De asemenea, procurorii PCCOCS și organul constatator posedă mai multe interceptări telefonice, dar și copii ale discuțiilor pe aplicația Viber ce se aflau în telefoanele ridicate de la cei implicați. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS.

[youtube id=”5J02KUlfIwA” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.