A zburat din Ungaria şi şi-a făcut cuib la Edineţ! Un cocostârc inelat în această ţară, descoperit în RM

Membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au descoperit în localitatea Parcova (raionul Edineț) un cuib de cocostârc cu patru pui. Una din păsările adulte avea atașat la piciorul stâng un inel, care indica că aceasta a fost inelată în Ungaria. Este prima observație din Moldova a unei păsări inelate în Ungaria.

Observaţia a fost făcută la sfârșitul lunii iulie, în cadrul Recensământului cuiburilor de cocostârci din Moldova, de Vitalie Ajder, președintele SPPN, și Silvia Ursul, responsabil de proiecte în cadrul aceleași organizații.

Astfel, pasărea adultă, unul dintre părinții puilor, avea atașat la piciorul stâng un inel hexagonal plastic de culoare neagră. Pe acest inel era trecut un cod alfa-numeric care indica țara unde pasărea a fost inelată -Ungaria.

Colegii ornitologi unguri au comunicat că pasărea a fost inelată în luna iunie a anului 2011, în primul an de viață. Puiul, împreună cu cei patru frați ai săi, au apărut în cuibul situat în localitatea Szeremle, județul Bács-Kiskun. De la data la care a fost inelat, aceasta este prima detectare a cocostârcului, fiind de asemenea prima observație din Moldova a unei păsări inelate în Ungaria.

Nu se ştie momentul în care acest cocostârc s-a stabilit în Parcova sau dacă a cuibărit în alte locuri în trecut, însă cu certitudine pasărea a cuibărit cu succes în anul 2017, crescând patru pui. Cuibul urmează a fi monitorizat pe viitor pentru acumularea unor informații mai consistente în acest sens.

Cocostârcul sau barza albă este o pasăre fidelă cuibului său, revenind an de an în același loc. Totuși, există puține șanse ca puii să cuibărească în imediata apropiere a cuibului părintesc.

De obicei, aceștia vagabondează în grup, în primii ani de viață, acoperind uneori distanțe impresionante și ajungând în țări situate departe de locul lor de origine. Acesta este și cazul cocostârcului din Parcova, care a ales să se stabilească în afara Bazinului Carpatic, la o distanță de 682 km de la cuibul părintesc (în linie dreaptă).

Potrivit colegilor din Ungaria, există 7 cazuri de acest gen documentate în momentul de față, iar cel din Moldova este al 8-lea.

În anul 2017, ca urmare a desfășurării Recensământului cuiburilor de cocostârc în Republica Moldova, au fost înregistrate 264 cuiburi și au fost înregistrați 352 de pui.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.