Principală  —  IMPORTANTE   —   Biserica Adventistă de Ziua a…

Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea despre avort, divorţ şi venituri

ZdG a lansat o serie de articole cu participarea reprezentanţilor confesiunilor religioase din R. Moldova despre subiecte considerate controversate în societatea noastră. Pentru a elucida asemănările şi diferenţele, am decis să le adresăm reprezentanţilor confesiunilor religioase din R. Moldova câte cinci întrebări – privind căsătoria între persoanele de acelaşi gen, avort, divorţ, moarte, dar şi veniturile bisericilor. Am început acest serial având o discuţie cu un preot creştin-ortodox – parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chişinău, Pavel Borşevschi – , după care am discutat cu vicarul parohial de la Parohia Romano-Catolică „Providenţa Divină” din Chişinău, Petru Ciobanu, cu principalul rabin al Chişinăului şi Moldovei, Reb Iosef Abelskii, cu pastorul baptist Vasile Filat, apoi – cu preşedintele Ligii Islamice din Moldova, Sergiu Sochircă, şi cu conducătorul Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din urmă, Sergiu Covali. În acest număr prezentăm consideraţiile la aceleaşi subiecte ale pastorului adventist Andrei Moldovanu.

Despre divorţ. „Nu cred că la Creaţie Dumnezeu a lăsat spaţiu pentru divorţ. În timpul oficierii căsătoriei, cei doi spun: „…până când moartea ne va despărţi”. Acum, vorbind de atitudinea faţă de divorţ în biserica adventistă, eu, ca pastor, dar şi biserica, conform principiilor biblice, facem tot ce e posibil ca divorţul să nu aibă loc. Pentru aceasta, se efectuează întâlniri şi discuţii premaritale cu tinerii, care pot dura jumătate de an, cu scopul de a-i ajuta să conştientizeze importanţa pasului făcut, să ia decizii mature. Facem tot ce e posibil, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ajutăm tinerii să evite divorţul. Acesta e principiul de bază al nostru”.

Despre căsătoriile LGBT. „Biserica adventistă, conform principiilor biblice, are o atitudine clară şi hotărâtă în acest sens. Chiar dacă, ca biserică, conform aceloraşi principii, suntem chemaţi să iubim fiecare persoană, să-i fim alături, să o ajutăm, în acelaşi timp Biblia spune că relaţia dintre persoanele de acelaşi sex este un păcat. Biblia se pronunţă categoric în acest context. Biserica adventistă de asemenea dezaprobă relaţiile dintre persoanele de acelaşi sex, şi nu doar pentru că acest lucru nu este moral, nu este etic şi nu este biblic”.

Despre avort. „Privim la viaţă, mai întâi, ca la un dar al lui Dumnezeu şi, vorbind de viaţa dinainte de naştere, o vedem exact la fel şi ne comportăm ca atare. În ceea ce priveşte avortul, mai ales ţinând cont că după o săptămână-două începe să se formeze embrionul, Biblia spune că acesta e un păcat. Biserica adventistă consideră că a comite un avort înseamnă a omorî o persoană care este în formare. Din cauza asta, noi, ca biserică, nu aprobăm avortul. În acelaşi timp, există mai multe situaţii când persoana sau membrul bisericii adventiste trebuie să ia o decizie foarte personală. Atunci când medicina modernă şi specialistul spun că fătul va avea probleme foarte grave, uneori poate chiar incompatibile cu viaţa, atunci, ca biserică, nu condamnăm decizia luată de părinţi. Dar asta, doar dacă s-a efectuat un studiu medical aprofundat. În plus, dacă tânăra este victima unui abuz sexual şi rămâne doar cu amintiri negative, de asemenea, nu condamnăm dacă vrea să facă avort. Sigur că trebuie să fim conştienţi, în acelaşi timp, că avortul are consecinţe pe termen lung pentru multe femei”, spune Moldovanu.

Despre venituri. „La fiecare serviciu divin, fiecare vizitator al bisericii are ocazia, personal şi de bunăvoie, să jertfească ceva. Dar, poate şi să nu jertfească. Biserica adventistă nu ia niciodată o taxă pentru ceea ce face pentru societate. În biserica noastră există un principiu biblic, numit al zecimii, şi fiecare persoană, înainte de a deveni membru, studiază Biblia. Personal, am practicat acest principiu, dar şi în familia noastră îi educăm pe copii la fel, ca să putem jertfi o parte din venit pentru dezvoltarea, activitatea, slujirea acestei biserici. Nimeni nu este obligat să facă acest lucru, chiar dacă este membru al bisericii. Fiecare ia decizia personal şi voluntar. Când se adună aceste zecimi, ele sunt repartizate centralizat. Biserica locală poate decide să achite cu banii respectivi serviciile comunale, să facă o reparaţie sau o construcţie, iar celelalte daruri, care sunt destinate pentru dezvoltarea misiunii bisericii, ajung la corpul administrativ, unde e decis un salariu stabil pentru fiecare pastor. De aceea, aş spune că în biserica adventistă nu este admisă ceea ce am putea numi corupţie financiară, sau că fiecare ar putea face ce vrea, totul este centralizat”.

Despre moarte. „Ca să vorbim despre moarte, mai întâi ar trebui să apreciem ceea ce înseamnă viaţă. Cartea Genezei spune că omul a fost creat din ţărâna pământului, Dumnezeu i-a dat suflare de viaţă în nări şi, în felul acesta, el a devenit un suflet viu. Adventiştii cred, conform învăţăturii biblice, că ţărâna pământului din care l-a creat Dumnezeu pe om plus suflarea de viaţă sau darul vieţii este egal cu suflet viu. Când moare omul, în cartea Ecleziastului se spune că această suflare de viaţă se întoarce la Dumnezeu şi ţărâna se întoarce în pământ. Şi atunci nu mai putem vorbi despre suflete vii. Noi credem că moare omul, în realitate însă trupul se duce în ţărână. Biblia numeşte moartea un somn. Noi credem că Isus va reveni din nou pe pământ, cum a şi făgăduit. La revenirea sa, Apostolul Pavel spune că se va auzi un glas ca al unui înger şi la sunetul acestuia, ca al unei trâmbiţe, morţii vor învia (cei credincioşi în Dumnezeu), cei vii vor fi transformaţi şi, în felul acesta, toţi vor ajunge la Dumnezeu. Dar, asta e foarte succint. E un subiect foarte extins. De aceea, Apostolul Pavel spune că noi nu plângem ca ceilalţi, care nu au nădejde. Noi, chiar dacă plângem, ne doare despărţirea, ca şi în orice alt context. Dar, credem că la revenirea lui Isus Hristos cei morţi în Hristos vor învia mai întâi şi vor fi luaţi la cer, pentru ca întotdeauna să fie alături de Domnul”, conchide Moldovanu.

***

Din numărul total al populaţiei care şi-a declarat religia la ultimul recensământ (2 611,8 mii de persoane), 96,8% s-au declarat ortodocşi. Din rândul persoanelor de altă religie fac parte baptiştii (creştinii evanghelici baptişti), care reprezintă 1,0%, Martorii lui Iehova, cu o pondere de 0,7%, penticostalii, într-o proporţie de 0,4%, adventiştii de ziua a şaptea, cu o pondere de 0,3%, şi catolicii – de 0,1%. Ponderea persoanelor care s-au declarat atei şi fără religie (agnostici) a fost de 0,2%. 193 mii de persoane nu şi-au declarat religia, reprezentând 6,9% din populaţia R. Moldova, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Libertatea practicării religiei în R. Moldova este garantată şi protejată de Constituţie. Articolul 31 din Constituţie stabileşte că libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. Cultele religioase sunt libere şi se organizează în temeiul statutelor proprii, în condiţiile legii. În relaţiile dintre cultele religioase sunt interzise orice manifestări de învrăjbire. Cultele religioase sunt autonome, separate de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri şi în orfelinate.