În una dintre plângeri, Platon cere anularea unei sancţiuni aplicate de administraţia închisorii prin care a fost lipsit pentru trei luni de dreptul la întrevederi cu soţia sa. Asta după ce Platon nu s-ar fi supus unor somaţii ale mascaţilor în timp ce era escortat pe coridorul Judecătoriei Chişinău. „Totul s-a întâmplat altfel”, afirmă însă Platon.

De cealaltă parte, juristul instituţiei a declarat că Platon ar fi comis o abatere disciplinară, fapt pentru care a cerut instanţei să respingă solicitarea. Aceeaşi poziţie a avut-o şi procurorul de caz. Ulterior, judecătoarea Elena Costiuc a examinat plângerea lui Veaceslav Platon cu privire la restricţionarea accesului avocaţilor săi în penitenciar, dar şi limitarea duratei întrevederilor.

Mai mult, Platon a declarat că abia la Curtea de Apel are posibilitatea să facă cunoştinţă cu dosarul în care a fost condamnat de prima instanţă la 18 ani de închisoare şi să îşi formeze o poziţie de apărare cu avocaţii săi.

Procurorul, dar şi reprezentantul penitenciarului au cerut respingerea solicitării ca nefondată. Totodată, instanţa a obligat juristul instituţiei să prezinte agenda vizitelor tuturor avocaţilor care au putut intra în penitenciar în zilele în care apărătorii lui Platon nu au avut acces. Cea de-a treia plângere a deţinutului a vizat limitarea accesului la informaţie. După şedinţă, unul dintre avocaţii lui Veaceslav Platon a declarat că pe parcursul detenţiei, clientului său îi sunt încălcate sistematic drepturile.

Instanţa a anunţat că va pronunţa deciziile cu privire la plângerile lui Veaceslav Platon pe 7 septembrie.