(foto) Automobiliștii riscă să fie penalizați dacă parchează în zonele destinate bicicliștilor

DSC_0053-1140×641

În centrul Chișinăului, zilele acestea, a fost efectuat un raid al poliției în cursul căruia mai mulți șoferi s-au ales cu amenzi. Este vorba despre intervalul dintre străzile Ștefan cel mare și Sfânt, Vasile Alecsandri și Armenească, unde mai mulți șoferi au încălcat regulamentul și s-au parcat în zona destinată bicicliștilor.

După reparațiile efectuate pe strada principală din Chișinău, trotuarele au fost împărțite în două zone: pietonală și pentru bicicliști. Având în vedere că zona pentru bicicliști este adiacentă carosabilului, mulți automobiliști parchează autovehiculele în această zonă, prin urmare încalcă semnele stabilite.

Reporterii #diez au analizat situația și au contactat reprezentanții poliției, aceștia au explicat că pedeapsa variază în funcție de perimetrul în care e parcată mașina. „În articolul 238, alineatul 1, din Codul Contravențional este stipulat faptul că pentru nerespectarea unui semn de circulație, automobiliștii riscă să fie penalizați cu 3-6 unități convenționale, ce în medie ar face aproximativ 700-750 lei. Dacă ne aflăm în perimetru așteptăm șoferul pentru a-l avertiza, în caz contrar  întocmim un proces verbal de ridicare a numărului și anunțăm șoferilor adresa la care se pot apropia. Este foarte dificil să lucrezi cu cetățenii pentru că oamenii, deși încalcă, se revoltă foarte tare, ei nici nu se uită unde parchează, ne mai străduim să le intrăm în situație uneori, dar asta este o problemă.”

De asemenea, a fost contactat și serviciul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare. Ofițerul de presă, Alina Bungez, a oferit un comentariu în cadrul căruia a menționat că unul dintre șoferi a primit o amendă în sumă de 300 de lei.

Potrivit bicicliștilor, desemnarea zonelor pentru bicicletă reprezintă o inițiativă bună, cu toate acestea, nici conducătorii auto, nici pietonii nu sunt încă pregătiți pentru faptul că pe drum sau trotuar, să mai există și un alt membru al mișcării.

„Pietonii ne cam ignoră rugămințile de a se da la o parte, prin urmare trebuie să mergem în jurul lor sau să frânăm foarte puternic. Acest lucru ar putea duce la rănirea cuiva sau la deteriorarea bicicletei”, a spus unul dintre bicicliști.

„Conducătorii auto nu mai au grijă decât de comoditatea lor. Da, nu există locuri de parcare suficiente, dar trebuie să respectăm ceilalți participanți ai mișcării”, a spus un alt ciclist.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente