BNM a procurat peste 85 de milioane de dolari de pe piață, pentru a stopa aprecierea leului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Leul moldovenesc nu mai ţine piept principalelor valute de referință, astfel, în luna iulie curent Banca Națională a Moldovei (BNM) a procurat peste 85 de milioane de dolari de pe piață pentru a stopa aprecierea monedei naționale. Se întâmplă a doua lună consecutiv, în luna iunie fiind cumpărate de BNM aproape 40 de milioane de dolari.

În luna iulie 2017, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 160.8 la sută, comparativ cu 124.5 la sută în luna iunie 2017.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu 29.6 milioane de dolari sau cu 16.4 la sută, în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici a înregistrat o diminuare de 14.4 milioane de dolari sau 9.9 la sută.

Pe fondul unui excedent de valută, BNM a realizat intervenții de procurare pe piața interbancară locală în sumă de 85 milioane de dolari.

În aceste condiții, în luna iulie, s-a atestat o încetinire a ritmului de apreciere a leului în raport cu dolarul SUA, cursul mediu al acestuia coborând de la 18.2401 până la 18.1425 USD/MDL sau cu 0.5 la sută.

În ceea ce privește structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (69.1 la sută), urmată de dolarul SUA (16.2 la sută) și rubla rusească (12.6 la sută).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...