Dodon dezvăluie ce misiune are în calitate de președinte şi cum unioniştii se vor alege cu nimic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon declară că misiunea sa cea mai importantă este să descurajeze orice tentativă de provocare a unui nou conflict armat pe Nistru. Dezvăluirea este făcută într-un interviu acordat pentru IPN.

Dodon dezvăluie că, în calitate de președinte, are drept scop promovarea unui set de concepte vitale pentru „statalitatea, integritatea și identitatea Republicii Moldova”, iar misiunea „cea mai importantă acum e să descurajez orice tentativă de provocare a unui nou conflict armat pe Nistru”.

Acesta ţine să „demarcheze” un fenomen nou, chiar dacă anterior a inspectat mai multe baze militare, declarând ulterior că nu a găsit nici urmă de NATO sacolo.

„Vreau să menționez însă în mod aparte un fenomen nou, care iese în evidență în ultimii ani, mai ales în ultimele luni – teama de conflicte armate. Mai exact, teama de un nou conflict armat în care să fie implicată Republica Moldova. Tot mai multă lume pomenește fraza postbelică – „numai să nu fie război”, „лишь бы не было войны”, deoarece oamenii simt intuitiv că există riscul unor ciocniri interstatale, care să ne afecteze și pe noi, în cel mai direct mod. O asemenea stare de alarmare nu a existat de 25 de ani și datoria conducerii țării, a tuturor instituțiilor statului, e să evite orice fel de implicare a Moldovei în confruntările geopolitice ale altor țări. Pentru că riscurile sunt mai reale decât ne închipuim”, spune Dodon.

Deşi promovează separatismul şi sfidează Constituţia, participând la evenimente în Găgăuzia, acesta declară că „separatismul a fost stimulat de politica absolut eronată a primei guvernări moldovenești, care a adoptat un discurs politic oficial prea categoric, radical, chiar xenofob și a provocat reacții exagerate, disproporționate și din partea diferitor minorități etnice”.

Citeşte şi: Igor Dodon participă la festivitățile de la Comrat: „Alimentează separatismul teritorial”

„S-a creat un cerc vicios, în care orice afirmație sau acuzație provoca o și mai mare încrâncenare, s-a trecut de la vorbe la acțiuni, iar odată cu primele gesturi ostile, animozitățile au fost greu de oprit”, spune Dodon.

Totodată, acesta califică unionismul drept „cel mai grav factor destabilizator în Republica Moldova”.

„Această ideologie antistatală poate cauza conflicte sociale, etnice şi poate genera tendinţe separatiste, în caz că unionismul va deveni un curent promovat oficial. Dar vă promit că unioniştii se vor alege cu nimic. Va trece isteria legată de centenarul Unirii, din 2018, va trece şi actuala guvernare, iar statul şi poporul moldovenesc vor rămâne neclintiţi. Voi face tot posibilul ca să fie aşa”, mai spune Igor Dodon conform sursei citate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...