Membrii grupului “Adoptă un vot” s-au adunat, din nou, la Chișinău

Reprezentanții diasporei, dar și concetățenii de acasă au organizat în acest weekend a doua ediție a offline-ului “Adoptă un vot”. De această dată, evenimentul a avut loc la Chișinău și a adunat peste 100 de cetățeni. Amintim că “Adoptă un vot” este o mișcare civică, apărută în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, atunci când zeci de mii de moldoveni aflați peste hotare s-au ajutat reciproc pentru a ajunge la secțiile de votare. În cadrul offline-urilor, comunitatea “Adoptă un vot” pune bazele unor proiecte care contribuie la prosperitatea țării.

“Ediția a doua este o dovadă a faptului că am creat acea colaborare între noi, cetățenii Republicii Moldova. Suntem mai consolidați și în parteneriat cu societatea civilă, vrem să implementăm proiecte acasă”, au declarat organizatorii.

La cel de-al doilea offline al grupului, participanții au adoptat o rezoluție prin care înaintează mai multe cerințe. De exemplu, cetățenii cer excluderea Guvernului din procesul de constituire a secțiilor de votare aflate peste hotare, dar și dreptul de a vota cu acte expirate.

Mai mult ca atât, participanții s-au împărțit în șase grupuri tematice: Economic, Social, Educație, Mass-media, Cultură și Alegeri. În cadrul acestor echipe, concetățenii au discutat problemele existente și au înaintat idei de proiecte. Grupul Economic a decis crearea unui fond de investiții a diasporei, pe când cel Social va elabora o bază de date a tuturor ONG-urilor din țară și afara ei. “Echipa Mass-media a elaborat un proiect ce vizează răspândirea știrilor de alternativă pentru vorbitorii de limba rusă. O altă idee este să creăm emisiuni online pentru pentru cetățenii din Republica Moldova aflați în străinătate”, a menționat Ana Gherciu, jurnalistă Moldova.org. Grupul Alegeri a stabilit că va formula o declarație privind condamnarea schimbării sistemului electoral.

În cea de-a doua zi a evenimentului, membrii comunității au discutat despre lupta împotriva corupției, consolidarea statutului de drept și interacțiunea diasporei cu autoritățile publice din Republica Moldova. Tot atunci, participanții au stabilit planul de acțiuni pentru următoarele luni.

Primul offline al comunității a avut loc în februarie 2017, la Veneția, unde peste 200 de moldoveni din 19 țări au pornit cele dintâi proiecte, organizate și finanțate de cetățeni. “Ne bucurăm că am reușit să îndeplinim obiectivele de bază, stabilite prin rezoluția de la Veneția, cum ar fi Declarația de dezacord în privință adoptării sistemului uninominal sau mixt”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru, reprezentanta grupului Alegeri. În prezent, comunitatea “Adoptă un vot” are un grup pe Facebook, ce numără peste 97.000 de cetățeni, și un site web www.offlineauv.info.

Dana Juratu, stagiară

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.