Începând de la 1 septembrie şi până la finele anului, Ford va oferi automobiliştilor un discount până la 4.000 de lire sterline (5.200 de dolari) pentru un autoturism şi 7.000 de lire sterline pentru o camionetă dacă îşi înlocuiesc vehiculele mai vechi de opt ani cu modele noi. Orice autoturism sau camionetă produsă de orice constructor şi înregistrată înainte de 31 decembrie 2009 este eligibilă pentru această schemă.

Marea Britanie are cea mai mare flotă de vehicule diesel din Europa, iar luna trecută guvernul de la Londra s-a alăturat Franţei anunţând că va pune capăt vânzărilor de autoturisme cu motoare pe benzină şi motorină din 2040, pentru a reduce nivelul de poluare a aerului care a depăşit limitele legale în ultimii şapte ani.

"A venit timpul ca industria auto să răspundă. Sunt aproximativ 15 milioane de vehicule vechi pe care le vizăm şi înlocuirea acestora va avea un efect pozitiv imediat asupra calităţii aerului", a declarat preşedintele Ford Britain, Andy Barratt.

Ford şi rivalii săi oferă deja automobiliştilor din Germania stimulente financiare dacă îşi înlocuiesc vehiculele cele mai poluante. Această măsură este o soluţie destinată rezolvării problemei poluării provocată de o portiţă din legislaţia europeană care a dus la creşterea emisiilor de dioxid de azot, chiar dacă emisiile de dioxid de carbon au scăzut.