Trump s-a răzgândit: Nu mai retrage armata SUA din Afganistan și amenință o altă țară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele SUA, Donald Trump a prezentat luni seara noua strategie americană pentru Afganistan. Trump a exclus luni retragerea SUA din Afganistan, deschizând calea trimiterii suplimentare de soldați americani și accentuând presiunea asupra Pakistanului acuzat că este un refugiu pentru „agenți ai haosului”, scrie AFP.

Într-un discurs pe un ton solemn care a durat aproximativ 20 de minute, Trump nu a oferit nicio cifră despre amploarea trupelor sau vreun calendar, considerând că ar fi „contraproductiv”. Dar a subliniat că o retragere rapidă din Afganistan ar creă un vid de care ar profită „teroriștii”, din al-Qaida și din gruparea Stat Islamic.

La 16 ani după atentatele de la 11 septembrie care au constrâns Statele Unite să lanseze o vastă ofensivă pentru răsturnarea guvernului taliban aflat la putere la Kabul, fragilul edificiu democratic afgan este amenințat de o insurecție destabilizatoare, comentează AFP.

Un fapt rar, Donald Trump a recunoscut deschis că s-a răzgândit în această problemă spinoasă.

„Înstinctul meu inițial era de a ne retrage (…), dar deciziile sunt foarte diferite atunci când ești în Biroul Oval”, a subliniat Trump într-un discurs foarte așteptat, la bază militară Fort Myer, aflată la sud-vest de Washington.

Înainte de a ajunge la Casă Albă, Donald Trump și-a exprimat de mai multe ori dorința de retragere a SUA din Afganistan, potrivit Hotnews. „Să plecăm din Afganistan!”, scria el pe Twitter în ianuarie 2013. „Trupele noastre sunt ucise de către afganii pe care îi instruim și pierdem miliarde acolo. Absurd! Trebuie să reconstruim SUA”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...