Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   După mai multe critici, CSM…

După mai multe critici, CSM vrea să modifice criteriile de selecție și promovare a judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să formeze un grup de lucru care să lucreze la revizuirea criteriilor de selecție și promovare a judecătorilor. Din acest grup vor face parte  12 persoane, dintre care 3 membri ai CSM. 

Decizia de a forma un grup de lucru a fost luată după demersul Cristinei Malai, director al Programului pentru Justiție Transparentă, prin care se solicita asistență în vederea creării unui Grup de lucru pentru revizuirea criteriilor de selecție și promovare a judecătorilor. Persoanele din grupul de lucru vor participa la revizuirea criteriilor de selecție și promovare a judecătorilor, a sistemului de punctaj acordat, a modului de organizare a concursurilor și la îmbunătățirea motivării, atât a deciziilor Colegiului pentru selecția și  ariera judecătorilor, cât și a hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii în acest domeniu. „Totodată, Grupul de lucru va contribui la îmbunătățirea cadrului normativ și a practicilor corespunzătoare în domeniul selecției și carierei judecătorilor. Membrii Grupului de lucru vor conveni asupra unei agende de lucru, cu distribuirea sarcinilor și stabilirea unei limite de timp pentru livrarea produselor finale. Aprobarea produselor finale va fi realizată de Consiliul Superior al Magistraturii. Programul pentru Justiție Transparentă va participa, prin intermediul reprezentanților săi, la lucrările Grupului de lucru, oferind expertiza și asistența necesară pentru atingerea obiectivului propus”, se menționează în hotărâea CSM din 8 august 2017.

Din grupul de lucru au fost desemnați să facă parte următorii reprezentanți ai CSM și ai sistemului judecătoresc:

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii;
Nina Cernat, membrul Consiliului Superior al Magistraturii;
Dorel Musteață, membrul Consiliului Superior al Magistraturii;
– Liliana Catan, președintele Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor;
Nicolae Craiu, membrul Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor;
– Alexandru Gheorghieș, membrul Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor;
– Mihail Macar, membrul Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor;
– Serghei Țurcan, membrul Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor;
– Nadejda Popic, șef al Secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii;
– Natalia Cioară, șef adjunct al Secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii;
Cristina Malai, Director, Programul pentru Justiție Transparentă;
Ruslan Grebencea, Lider de echipă, Obiectiv 2, Programul pentru Justiție Transparentă

În ultimii ani, organizațiile non-guvernamentale din domeniu, dar și presa au remarcat și criticat faptul că în sistemul judecătoresc din R. Moldova, judecătorii sunt promovați în lipsa unor criterii clare și fără a se ține cont de punctajul obținut de aceștia în urma evaluărilor Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor.

În 2015, Ziarul de Gardă a scris că „în ultimii doi ani, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat în funcţia de judecător şi a promovat în instanţele superioare mai multe persoane după „ochi frumoşi”. Practica arată că membrii CSM nu ţin cont de hotărârile Colegiului pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor (CSCJ), selectând şi promovând judecătorii care nu obţin cele mai mari performanţe în urma evaluării, ci, dimpotrivă, pe cei care, de multe ori, obţin rezultatele cele mai slabe. „Lucrăm în vânt”, zicea Svetlana Filincova, preşedinta CSCJ. „Situaţia este una anormală”, preciza şi Anatolie Ţurcan, membru al CSM. „Ne dau motive să suspectăm că la mijloc pot fi alte interese decât profesionismul candidaţilor”, remarca jurista Nadejda Hriptievschi.

Citiți și: Judecătorii slabi, preferaţi şi promovaţi de către CSM

Recent, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției a elaborat un raport de evaluare a Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor și a Colegiului de selecție și carieră a judecătorilor. Ulterior, în ședința din 06 iunie 2017, la demersul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a aprobat proiectele formularelor electronice standardizate pentru întocmirea hotărârilor Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor (CSCJ).

Conținutul formularelor a fost elaborat de către CAPC în colaborare cu membrii CSCJ și reprezintă rezultatul efortului comun de analiză a practicii CSCJ și de implementare a recomandărilor CAPC, formulate în urma monitorizări activității CSCJ. În procesul elaborării conținutului formularelor (sistemului de întocmire a hotărârilor CSCJ) autorii au avut în vedere următoarele criterii principale:

  1. universalitate (posibilitatea reaplicării acestuia și asupra hotărârilor altor organe ale CSM);
  2. adaptabilitate la modificările din Regulamentul de activitate a CSCJ;
  3. securitatea datelor cu caracter personal;
  4. posibilitate de dezvoltare, reieșind din noile realități; simplitate în utilizare.

Sistemul de întocmire a hotărârilor CSCJ va permite:

  1. transparentizarea activității CSCJ, prin faptul că hotărârile vor fi publicate automat pe pagina web a CSM, fiind asigurată plenitudinea și vizibilitatea informației;
  2. uniformizarea practicii de aplicare a criteriilor pentru selecția și evaluarea judecătorilor, fiind prevenită acordarea arbitrară a punctajului;
  3. ținerea statisticii la zi privind eficiența activității CSCJ;
  4. simplificarea considerabilă a lucrului secretariatului CSCJ.

Și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat, în ianuarie 2015, studiul „Selectarea şi cariera judecătorilor – dublări de responsabilităţi sau garanţii suplimentare”, care abordează subiectul promovării persoanelor în funcţia de judecător. Concluzia este una fără echivoc. Cel puţin în 2013-2014, la funcţia de judecător, în majoritatea cazurilor au fost promovate persoane care nu au obţinut cele mai multe puncte atunci când au fost evaluate de organele abilitate.