Social

În Moldova are loc un viol în fiecare zi

Informațiile oficiale arată că cea mai sigură perioadă pentru cetățeni a fost între anii 2006-2009. Numărul total al infracțiunilor a scăzut de la 38.267 în 2000 până la un minim istoric de 24.362 în 2007. Din 2007 și până în prezent numărul infracțiunilor este în ascensiune, chiar dacă populația Republicii Moldova scade sub presiunea sporului natural negativ și a migrației. Anul trecut polițiștii din toată Moldova au raportat la Biroul Național de Statistică aproape 42.000 de infracțiuni. Totuși, în anul 2010, imediat după schimbarea guvernării, ministrul Afacerilor Interne de atunci a declarat că fosta guvernare comunistă a tăinuit sute și mii de infracțiuni pentru a obține statistici bune. Tot comuniștii ar fi amnistiat mii de infractori care ulterior au recidivat.

Nici 10% din hoți n-au fost condamnați

Infracțiunea cea mai „populară” printre moldoveni este hoția. Doar în 2016 au fost raportate peste 16.000 de furturi din totalul de 41.921 de infracțiuni. Totuși, făptașii furturilor nu au fost pedepsiți, justiția reușind să condamne anul trecut doar 1.300 de persoane, adică mai puțin de 10% din hoți. Cele mai multe furturi se înregistrează în Capitală, orașul Chișinău fiind cel mai populat din Republica Moldova. Următoarea infracțiune în top este huliganismul cu 1.699 de incidente raportate. În 2016 au fost înregistrate și 1.210 jafuri și tâlhării, iar peste 1.000 de persoane au încălcat legea, implicându-se în activități cu droguri.

Un viol pe zi, un omor la 2 zile

În ultimii ani se înmulțesc și crimele grave precum omorurile și violurile. În spațiul public au apărut cazuri sonore precum cel al tinerei omorâte la Strășeni sau a doctorului violator din Bălți. Statisticile demonstrează că în Moldova practic se produce un viol pe zi și un omor la fiecare 2 zile.

În Chișinău în anul 2016 au fost violate 53 de femei. În raionul Cahul s-au înregistrat 28 astfel de cazuri, iar în UTA Găgăuzia – 16 cazuri. Nu există niciun raion din țară în care să nu fi fost înregistrată cel puțin o agresiune sexuală.

În ceea ce privește omorurile, cele mai multe s-au comis în Capitală. După Chișinău, raionul Ialoveni este în top cu 11 omoruri, urmat de raioanele Căușeni și Sângerei cu câte opt crime comise în 2016. În raioanele Orhei și Soroca au fost omorâte câte șapte persoane pe parcursul anului trecut. 

Continuarea o găsiți pe Moldnova.eu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *