Vin din șapte țări diferite și muncesc împreună câte opt ore zilnic, iar ceea ce-i unește este muzica – MNYO

IMG_6838

Nu știu dacă vă imaginați sau v-ați imaginat vreodată ce înseamnă să îți placă să faci muzică. Probabil trebuie să fie o dragoste absolută, de altfel nu-ți mai ajunge nici răbdare, nici timp și nici altele. Un exemplu adevărat în acest sens este Orchestra Națională de Tineret a Moldovei. În fiecare dimineață se adună 84 de muzicieni, care timp de opt ore, zilnic, muncesc, pentru a avea o prestație la cel mai înalt nivel în cadrul celui mai prestigios festival din lume dedicat orchestrelor de tineret, „Young Euro Classic”, care va avea loc la Berlin.

Cei 84 de muzicieni vin din șapte țări ale lumii: Moldova, România, Ucraina, Spania, Olanda, Germania, Coreea de Sud. Chiar dacă vorbesc limbi diferite, sunt români, ucraineni, romi sau de altă etnie, chiar dacă fac sau nu parte din comunitatea LGBT, chiar dacă vin din partea dreaptă sau stângă a Nistrului, s-au unit toți sub același element comun și drag – muzica, ea nu cere traducere, ea se simte, se trăiește.

title513781690Maikel van Els este din Olanda, are 23 de ani și cântă la corn. În Moldova este pentru a doua oară, iar ceea ce a găsit în cadrul acestui proiect îl bucură mult.

Moldova este într-adevăr o țară frumoasă, iar oamenii sunt foarte drăguți. Noi muncim foarte mult timp cu orchestra, dar cred că și rezultatul va fi unul foarte bun. Aici nu toți știu româna, de exemplu eu nu o cunosc deloc, dar unii înțeleg o limbă, alții alta și așa ne străduim să ne traducem unul celuilalt, și asta chiar funcționează. Chiar și fără o limbă comună poți să-ți faci prieteni, asta e foarte interesant, să vezi diferite culturi. Uneori după repetiții mai petrecem, dar nu mult pentru că avem nevoie de somn suficient pentru a face față repetițiilor de a doua zi.

title82211084Ovidiu Florian Andriș vine din România, este percuționist și profesor deja pentru al doilea an în cadrul orchestrei. Ne spune că în acest an se simte o diferență față de anul trecut, și asta deoarece s-a format un grup mixt dintre tinerii care au o experiență în spate și cei care nu o au.

Suntem un grup mult mai mixt: oameni care au experiență și tineri care sunt dornici să învețe. Muzica este universală, pentru fiecare înseamnă altceva, important este pentru cel care conduce această orchestră să găsească acest numitor comun dintre vârstă, muzica care este universală și muzica pe care o facem noi cu plăcere și cu mare drag. Este foarte important faptul că dirijorul este unul dintre cei mai importanți ai României și probabil pentru el venim cu foarte mare drag, și pentru Andriano, care este organizatorul acestui festival și sperăm că o să vă arătăm în următoarele concerte practic ce suntem noi în stare să facem. Publicul din Germania este la un nivel de saturație destul de mare, pentru că acolo există peste 100 de orchestre simfonice. Ceea ce ne poate face deosebiți într-un anturaj de genul acesta este entuziasmul pe care vrea să-l vadă publicul din partea noastră, devotamentul și implicarea, restul sunt lucruri minore.

title423056157Irina Duldier este la fel pentru prima dată în Moldova. Tânăra are 21 de ani, vine din Ucraina, iar instrumentul pe care îl posedă este oboiul.

Nu am mai participat în cadrul unor astfel de proiecte mari, dar mă simt bine aici, chiar dacă există o responsabilitate destul de mare. Cu colegii mă străduiesc să vorbesc în engleză, cu persoanele din Moldova vorbim și în rusă și astfel ne înțelegem. Da, e complicat să muncim câte opt ore pe zi, dar în schimb în septembrie voi fi în formă, voi merge la Kiev și nu va trebui să fac ore suplimentare pentru timpul pierdut din vară.

title456281565Noelia Gimenez vine din Spania, are 23 de ani, iar instrumentul său este cornul. Ea nu vede o problemă în faptul că tinerii vin din diferite țări, întrucât majoritatea vorbesc engleza. Mai mult ca atât, printre muzicieni a cunoscut pe cineva care cunoaște și spaniola.

Mă simt super confortabil aici cu toți oamenii, care sunt luminoși și foarte drăguți. Cât despre locație, eu cred că este într-adevăr foarte frumos, în special natura. Cele mai complicate sunt orele de muncă pentru că sunt o mulțime. Atunci când te ocupi doar cu instrumentul tău îți ia mai puțin timp. De exemplu eu pentru instrumentul meu am nevoie de trei-patru ore pe zi cu pauze, dar aici mă simt foarte obosită uneori, dar trebuie să repetăm din nou și din nou. Totuși, mi-am făcut o mulțime de prieteni aici cu care petrecem timpul în pauze și după repetiții, vorbim despre orchestră, sau simplu, glumim.

title703258864Dan-Iulian Druțac are 21 de ani și este originar din Moldova. Instrumentul său este vioara, pe care o studiază la Londra. Face parte din orchestră încă de la începuturile MNYO și recunoaște, pentru un rezultat bun, trebuie și muncă bună.

Facem repetiție cât de mult este posibil, pentru că timpul este cam limitat pentru un program destul de complicat. Da, e obositor, dar ne bucurăm că suntem împreună și asta ne salvează cred. Scopul proiectului este cumva și unul educațional, să învățăm o generație întreagă să cânte în orchestră, mai ales că venim din diferite țări și putem face lucruri frumoase. Într-un final sper să le placă oamenilor ceea ce vom interpreta.

title661277680Alison Lie cântă la vioară, este originară din Germania, locuiește în Viena, iar 10 ani i-a petrecut în Moldova. Participă în proiect pentru a patra oară și a reușit să-și facă mulți prieteni aici. Recunoaște că în această ediție e un pic mai complicat și asta pentru că sunt implicate persoane foarte tinere.

Eu cred că acum, din motivul că sunt mulți tineri, este un pic mai complicat, deoarece ei nu au experiență, dar ne străduim să lucrăm împreună și ei reușesc. Este complicat, dar dacă tu știi spre ce aspiri, știi că ai un concert serios, atunci ești motivat să lucrezi. În mare parte aici majoritatea îmi sunt prieteni încă de la primul proiect, și după o zi lungă de repetiție ne relaxăm împreună, dar vorbim despre altceva decât muzică, pentru ca în ziua următoare să începem cu puteri noi.

title483458003Gwangil Kim are 27 de ani, este născut în Coreea de Sud, iar momentan trăiește la Amsterdam. Instrumentul său este trompeta, iar despre Moldova și oamenii din cadrul proiectului are numai cuvinte de laudă.

„Este un loc foarte drăguț aici, oamenii sunt foarte pozitivi și buni. Această orchestră este o bună oportunitate și experiență pentru mine. Oamenii sunt foarte pozitivi și buni. Eu înțeleg un pic spaniola, dar nu pot înțelege rusa, româna sau ucraineana, astfel că vorbim în engleză. La Berlin am fost și anul trecut, Konzerthouse este foarte, foarte faimos și eu îmi doresc să cânt bine împreună cu toți acolo.”

 

O altă diversitate aici o întâlnim și la categoria de vârstă. Astfel, cel mai tânăr participant din cadrul proiectului are 12 de ani, pe când cel mai mare are 32 de ani. Cum e să lucrezi împreună și să fii o echipă am încercat să aflăm chiar de la ei.

title781172787Dominic – Lucian Druțac, 12 ani, Moldova, vioară.

Eu am fost norocos pentru că fratele meu m-a îndrumat spre această cale și eu iau exemplu de la el pentru că vreau să devin și mai bun. Nu este așa complicat să fii cel mai mic. Poate ei citesc mai bine notele de la început, dar oricum trebuie să ajungi să cânți la același nivel cu ei până la urmă. Am puține emoții pentru că nu e prima dată când ies cu orchestra, au mai fost concerte.” L-am întrebat dacă nu vrea și el la joacă ca alți copii de vârsta sa, la care am primit un răspuns foarte deștept: „Cât poți să nu faci nimic, la un moment dat te saturi de asta, trebuie să muncești ca să ajungi cineva în viață!”.

title599542324De cealaltă parte îl întâlnim pe Vlad Vdovicenco, 32 de ani, Moldova, contrabas.

„În acest proiect mă simt din nou tânăr, deși eu sunt încă tânăr, cred. Cel mai superb în toată povestea asta că nu te consideri deloc un bătrân, totul este vesel. Cât despre muncă, este foarte complicat, trebuie foarte multă răbdare pentru ca încetișor, dar corect să-i învățăm pe cei mai tineri cum să se simtă în orchestră, în colectiv, că nu trebuie să fie egoiști, trebuie să asculte de cei din jurul lor. Eu cred că noi vom evolua foarte bine acolo și-i vom uimi pe oameni. De fapt, e ceea ce și facem de obicei.”

 

Toți acești tineri foarte și foarte diverși sunt conduși de dirijorul principal al orchestrei, Gabriel Bebeșelea, din România. Împreună cu el muncesc zilnic pentru a prezenta lucrări semnate de Weinberg, Lipatti, Enescu, Ceaikovski, Mozart, Mussorsgki/Ravel.

title17526429În general toate proiectele de tineret au o componență de genul acesta în care ideal este să ai persoane de vârste diferite, din cât mai multe locuri ale lumii, tocmai pentru a-i conecta, și ideea unui proiect de genul acesta este tocmai a-i învăța să fie o echipă în foarte scurt timp. Ultimul concert orchestra îl va avea la Concert House Berlin, care e una dintre cele mai importante săli de concert din lume, în cel mai mare festival dedicat orchestrelor naționale de tineret, în care toate orchestrele mari de tineret din lume participă și este un titlu de onoare să fii invitat la festivalul acesta. Dar și concertele din Moldova sunt foarte importante. Primul e la Călărași, al doilea va fi la Chișinău, al treilea va fi în fortăreața din Oradea, România și toate au câte o perspectivă personalizată. Eu sunt sigur că o să se descurce extraordinar, având în vedere încrederea pe care festivalul a acordat-o pentru a transmite în direct și a oferi după aceea publicului larg înregistrările. Mă aștept la foarte multă energie”, a menționat Gabriel Bebeșelea, dirijor MNYO.

Cel care stă în spatele acestui proiect și fără de care MNYO nu ar fi existat este Andriano Marian, un tânăr extraordinar de talentat, care încearcă să insufle dragostea față de muzică generației tinere.

title658605163În pofida unor contexte nu prea prielnice socio-economice naționale reușim să realizăm pentru a șaptea oară consecutiv cel mai important proiect anual al orchestrei și sunt bucuros că mergem într-o linie ascendentă de la an la an. Consider că pe toate liniile există un progres – însăși calitatea condițiilor, calitatea de a face muzică, calitatea muzicienilor, însele scopurile și obiectivele sunt mult mai mari. Din punctul acesta de vedere este probabil cea mai importantă apariție culturală a unui ansamblu academic din Moldova. Așteptările sunt foarte mari, dar sunt sigur că băieții o să facă o treabă bună la Berlin. După asta se va deschide cu siguranță un capitol pentru orchestră și vom rămâne cu niște amintiri și experiențe foarte, foarte deosebite. Prin acest proiect noi promovăm un brand de țară, promovăm o imagine, promovăm faptul că și aici se poate”, a menționat Andriano Marian, directorul MNYO.

 

Andriano ne spune că atunci când faci un proiect este foarte importantă și susținerea financiară, fără de care probabil aceste evenimente nici nu ar fi posibile. Astfel, ținem să menționăm partenerii proiectului: Partener general: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare; Parteneri Principali: Ministerul Tineretului și Sportului; Kaufland; Institutul Cultural Român la Chișinău „Mihai Eminescu”; Ministerul Culturii; Sponsori: Gas Natural Fenosa, Vinăria din Vale, Înghețată Sandra.

Dacă iubiți și voi muzica de calitate și dacă sunteți curioși ce rezultat au tinerii după atâtea ore de muncă zilnică, atunci nu ratați ocazia de a participa la un concert de excepție, care va avea loc pe 22 august, ora 18.00, la Filarmonica Națională, eveniment prin care Moldovan National Youth Orchestra celebrează participarea la cel mai prestigios festival din lume dedicat orchestrelor naționale de tineret, „Young Euro Classic Berlin”.

 

IMG_6839

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente