Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Rezultatele perchezițiilor CNA de la…

Rezultatele perchezițiilor CNA de la Ministerul Justiției și cel al Educației

Patru persoane, dintre care o angajată a Ministerului Educaţiei şi trei intermediari, au fost reţinute, astăzi, de procurorii anticorupţie şi CNA. Bănuiţii sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, exprimată prin pretinderea şi primirea de bani pentru urgentarea perfectării diplomelor de studii din Republica Moldova, precum şi din străinătate, confirmării autenticităţii şi apostilării acestora. Toate patru persoane au fost reţinute pentru 72 de ore şi sunt deţinute în izolatorul CNA, anunță instituția, într-un comunicat de presă.

În fapt, este vorba despre un grup de persoane, care ar fi acţionat în complicitate,  din care fac parte funcţionari ai Ministerelor Justiţiei, Educaţiei, Culturii şi Cercetării, notari publici şi reprezentanţi ai unor birouri de traduceri. Potrivit materialelor urmăririi penale, intermediarii, care activau sub paravanul unor birouri de traduceri, racolau persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii şi le propuneau grăbirea procedurii, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile lor, care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 de euro şi 1500 de euro.

Urmând schema infracţională, intermediarii acţionau din numele solicitantului, prin procură, pregăteau pachetul de documente, după care, împreună cu angajaţii Ministerului Educaţiei şi Ministerului Justiţiei organizau autentificarea şi apostilarea actelor. La această etapă, sunt examinate denunţurile mai multor persoane care au beneficiat de serviciile grupului menţionat contra diferite sume de bani.

Astăzi, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat 17 percheziţii la domiciliile, birourile şi automobilele celor vizaţi, de unde au ridicat procuri, pe numele unor terţe persoane, purtătoare de informaţii, telefoane etc. Acţiuni de urmărire penală au avut loc în două birouri ale Ministerului Educaţiei, în birourile a doi angajaţi ai Ministerului Justiţiei, la doi notari publici şi la un birou de traduceri din Chişinău. Pentru documentarea obiectivă a cazului, mai multe persoane urmează să fie citate pentru audieri la sediul Procuraturii Anticorupţie. În prezent, procurorii desfăşoară urmărirea penală pe faptul comiterii traficului de influenţă şi coruperii pasive, anunță Centrul Național Anticorupție.

În această dimineață, ZdG a scris că ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție efectuau percheziții la mai mulți angajați din cadrul Ministerului Justiției și Educației, în mai multe dosare ce vizează acte de corupție. Informația a fost confirmată de Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA.