Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon-Putin: schimb de vizite?

Dodon-Putin: schimb de vizite?

În acest an, Igor Dodon se va întâlni pentru a treia oară pe parcursul mandatului său cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Aceasta urmează să se întâmple în luna octombrie, la summitul CSI care se va desfășura la Moscova. Declarația a fost făcută de către șeful statului, în cadrul unei conferințe de presă prilejuită de vizita sa la poligonului militar de la Bulboaca.

Igor Dodon a anunțat că, în cadrul discuțiilor, va solicita autorităților ruse să nu aplice sancțiuni economice împotriva R. Moldova, sancțiuni ce ar putea fi aplicate drept răspuns la decizia autorităților de la Chișinău de a-l declara pe D.Rogozin persona non-grata. Potrivit interfax.ru, reuniunea din octombrie a CSI se va desfășura la Moscova deoarece conducerea acestei organizații îi va revine liderului rus, Vladimir Putin. Anterior, această funcție era ocupată de președintele Republicii Kârgâzstan, Almazbek Atambayev. Totodată, conducerea oragnizației planifică elaborarea unui plan de adaptare a CSI la noile realități.
Totodată, Igor Dodon susține că nu ar fi exclusă o eventuală vizită a lui V.Putin la Chișinău, în anul 2018. Analistul politic, Anatol Țăranu e de părere că această eventuală întâlnire ar fi utilizată în scopuri politice, dat fiind că 2018 este an electoral în R. Moldova. Anatol Țăranu susține că e puțin probabil ca vizita lui Putin la Chiținău să aibă loc. „Venirea lui Putin la Chișinău ar însemna pentru Dodon o victorie. Aceasta este o încercare de a-l folosi pe Putin pe post de agent electoral. Nu sunt convins că Moscova va accepta un asemenea rang umilitor. Astăzi nu există probleme serioase pe care Putin le-ar discuta la Chișinău. Sunt convins că intenția lui Dodon de a-l aduce pe Putin la Chișinău va eșua și o asemenea vizită nu va avea loc în 2018”.
Reamintim că ultima dată, cei doi președinți s-au întâlnit în cadrul manifestațiilor de 9 mai, la Moscova.