Analist politic: Dodon încearcă să joace „pe două fronturi concomitent”, de teama unui impeachment, despre care se discută tot mai des

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon încearcă să joace pe două fronturi concomitent și aici se are în vedere frontul politic și frontul pe care îl presupune funcția de președinte al Republicii Moldova, pe frontul politic fiind evidentă lupta pe care tot mai mulți analiști o prognozează că va începe în această toamnă între șeful statului, pe de o parte, Președinție și partidul de guvernare, Parlament și Guvern, pe de altă parte şi care ar putea aduce exercițiul de impeachment, inițiat în raport cu şeful statului.

În opinia analistului politic, Igor Volnițchi, şeful statului folosește frontul politic, care nu ar trebui să îl intereseze, deoarece pregăteşte teren pentru PSRM, la alegerile parlamentare de anul viitor.

„Este absolut evident că el se referă și la alegerile parlamentare de la anul care se vor desfășura în baza unui sistem electoral mixt și președintele spunea acolo că, uite, în premieră Găgăuzia va putea să aibă propriii reprezentanți în Parlamentul de la Chișinău. Este clar că aici se încearcă să se tragă jarul la turta unei anume tabere politice, în cazul de față – a socialiștilor. Știm că la precedentele alegeri locale importante redute politice în Găgăuzia au fost câștigate și de partidul condus de Renato Usatîi și alte formațiuni, inclusiv democrații la ultimele alegeri în Adunarea Populară de la Comrat și-au consolidat pozițiile și Igor Dodon este acum într-o luptă pentru voturile găgăuzilor care urmează să vină atât în baza listelor de partid, cât și în baza circumscripțiilor uninominale”, a declarat Volniţchi într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totuşi, analistul spune că există şi un al treilea aspect, care face cumva justificabilă acțiunea președintelui. „Eu zic că e vorba de lupta politică pe care tot mai mulți analiști o prognozează că va începe în această toamnă între șeful statului, pe de o parte, Președinție și partidul de guvernare, Parlament și Guvern, pe de altă parte”, a opinat analistul.

În context, acesta amintește că în ultima perioadă, în spațiul public, în spațiul politic au apărut foarte multe declarații, inclusiv făcute de către analiști care sunt suspectați că ar fi cumva în tabăra puterii, precum că în toamnă ar fi posibil să asistăm și la un impeachment, inițiat în raport cu președintele Igor Dodon.

„Iată că aceste acțiuni care, pe de o parte, par justificate, dumnealui dorind să-și recupereze eventuala pierdere de voturi în Găgăuzia, aceste acțiuni pot fi folosite de către oponenții săi anume în cadrul procedurii de impeachment, pentru că aici este un larg spațiu de interpretare în ceea ce ține de legalitatea, partea juridică a acțiunilor șefului statului. De aceea și spuneam că jocul făcut de Igor Dodon, chiar dacă poate fi înțeles din punct de vedere politic, din punct de vedere juridic și chiar din punct de vedere politic reprezintă și anumite riscuri pentru el”, a concluzionat analistului politic, Igor Volnițchi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...