Cercetători ai Sănătăţii Publice din Marea Britanie încearcă să stabilească o legătură între îmbolnăvirea a 60 de persoane cu hepatită E, după ce au descoperit că aceştia mâncaseră produse din carne, vândute de acelaşi lanţ de magazine.

Investigaţia a avut loc între 2014 şi 2016. Pe parcursul anchetei s-a descoperit că între 150.000 şi 200.000 de britanici sunt infectaţi cu hepatita E în fiecare an.

Propria marcă de produse din carne a unui lanţ de supermaketuri, al cărui nume nu a fost făcut încă public, a fost în mod semnificativ asociată cu infecţia de hepatită E, produsele respective conţinând virusul.

Deşi porcii din Marea Britanie nu au fost testaţi pozitiv cu virusul hepatitei E, acesta a fost detectat în produse din carne ce proveneau din Olanda şi Germania, dar şi alte state din Europa continentală.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitei E experimentează simptome asemănătoare gripei precum oboseală, dureri abdominale, stări de vomă, dureri musculare, care se întind pe durata unei luni de zile. Persoanel cu un sistem imunitar scăzut însă pot ajunge să sufere de infecţii cronice, ciroză hepatică.

Acest raport are loc la scurt timp după scandalul ouălor contaminate cu insecticid Fipronil. Ouă contaminate s-au descoperit în România, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.