(FOTO) Un cuptor de olărit de circa 6 tone și alte capodopere preistorice, descoperite în cadrul unei expediții la Edineț

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Capodopere de artă preistorică și un cuptor de olărit de circa 6 tone au fost descoperite în cadrul unei expediții de cercetare moldo-germană, care are loc în această perioadă la Stolniceni, raionul Edineț. Specialiștii cercetează o așezare preistorică de dimensiuni mari (aproape 40 ha) în cadrul unui proiect de amploare, axat pe studierea așa-numitelor mega-situri ale civilizației Cucuteni-Tripolie din prima jumătate a mileniului IV î. Hr.

Cercetările sunt realizate în cadrul unei cooperări internaționale, fiind coordonate de cercetătorul Stanislav Țerna de la Universitatea „Școala Antropologică Superioară” din Chișinău. Din colectivul de cercetare fac parte specialiști din Republica Moldova, Germania, Ucraina, România, precum și studenți din Germania.

În urma scanărilor geofizice efectuate la suprafața sitului s-a stabilit că așezarea de la Stolniceni are o planimetrie circulară, cu locuințe și străzi dispuse în șiruri concentrice și radiale, pe exterior fiind protejată de trei construcții fortificate (șanțuri și palisade).

Cercetarea unor aglomerații de lut ars identificate prin metoda scanării a condus la descoperirea unui centru unic de olărie preistorică, compus din două cuptoare imense de ars ceramică, o groapă uzuală și o locuință, în cadrul cărora au fost identificate o mulțime de vase fragmentate cu suprafața pictată, care sunt adevărate capodopere de artă preistorică.

Este de menționat, că complexele de acest tip sunt investigate în premieră în arheologia eneoliticului european. Aceste cercetări sunt axate pe o abordare interdisciplinară modernă, cu utilizarea largă a metodelor științelor exacte: pedologice, arheobotanice, spectrale, arheozoologice, traseologice și geomorfologice.

La finalizarea săpăturilor arheologice materialele descoperite vor completa colecțiile de patrimoniu ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Totodată, un cuptor de olărit cu o greutate de circa 6 tone va fi conservat in situ, ridicat din pământ și transportat la Muzeul Național pentru a fi expus pentru vizitatori.

De asemenea, este discutată posibilitatea inițierii unui proiect multinațional (România, Republica Moldova și Ucraina) privind nominalizarea Peisajului Arheologic Cucuteni-Triplolie în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...