Constantin Codreanu: “Dăm start protestelor în septembrie dacă nu este soluționată problema “minorilor non-cetățeni”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, a participat duminică în Parlamentul României la constituirea Alianţei pentru Centenar.

În cadrul evenimentului, deputatul român a lansat propunerea adoptării unei rezoluţii prin care Guvernului României să i se ceară soluționarea drama tinerilor basarabeni rămaşi fără cetăţenia română după ce au împlinit 18 ani, pentru că autorităţile de la Bucureşti refuză să le reînnoiască documentele.

“Ziua istorică de astăzi marchează realizarea unei părți importante din visul meu unionist. Îndemnul “Unire, unioniști!” devine realitate. Acum e important ca politicienii să lase deoparte orice orgolii personale și supărări anterioare și să își dea mâna de dragul idealului sfânt al românilor de pretutindeni și din toate timpurile. Avem nevoie de un Pact Snagov 2 în România și de consolidarea unei forțe politice unioniste în Republica Moldova care să îi adune pe toți oamenii politici unioniști. Mai ales că ne așteaptă un an crucial. Un an în care Unirea trebuie dusă din stradă în Parlamentul de la Chișinău, așa cum am făcut-o la București.

Cetăţenia română este instrumentul cel mai important al reunirii, tocmai de aceea prima mea propunere pe care o fac tuturor celor ce formează Alianţa pentru Centenar este ca la sfârşitul acestui eveniment să avem o rezoluţie prin care să cerem Guvernului României să soluţioneze drama celor zeci de mii de tineri care au ajuns să fie trataţi ca non-cetăţeni şi care nu au nicio vină. Vreau ca această rezoluţie pe care o vom adresa executivului să conţină şi un asterisc, care să spună că dacă vocea noastră nu va fi auzită, ne rezervăm dreptul să ieşim în stradă şi să cerem prin proteste soluţionarea acestei probleme”, a declarat parlamentarul român Constantin Codreanu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.