Actualitate

Alimentele care CRESC nivelul de stres

Iată, pe scurt, care sunt acestea:

Aceasta se găsește în cafea, ceai, ciocolată, cola etc. Cofeina determină producerea de adrenalină și în felul acesta duce la creșterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeină își extenuează glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului. Acești hormoni ai stresului influențează metabolismul. În consecință, pe termen lung, cofeina determină creșterea în greutate, mai ales dacă este asociată cu un regim alimentar sănătos. Consumul excesiv de cofeină are același efect ca și stresul prelungit.

Alcoolul

Alcoolul este o cauză majoră a stresului. Culmea ironiei este tocmai faptul că mulți oameni se apucă de băut pentru a combate stresul. Dacă însă alcoolul este asociat cu stresul, combinația este fatală. Alcoolul stimulează secreția de adrenalină, ceea ce duce la apariția unor probleme precum tensiunea nervoasă, irascibilitatea și insomnia. Excesul de alcool duce la creșterea depozitelor de grăsime din zona inimii și slăbește funcția imunitară. De asemenea, alcoolul micșorează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism. În condiții de stres, organismul produce o serie de toxine. Dacă aceste toxine nu sunt filtrate de ficat, ele continuă să circule prin organism, provocând daune majore.

Zahărul nu conține substanțe nutritive esențiale. El furnizează o creștere bruscă de energie în organism, care esteposibil să ducă la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare și depresie. Consumul ridicat de zahăr reprezintă o povară serioasă pentru pancreas, fapt ce mărește riscul apariției diabetului.

Alimentele sărate

Sarea crește tensiunea, epuizează glandele suprarenale și induce instabilitatea emoțională. Folosește un înlocuitor al sării care să conțină potasiu, în loc de sodiu. Evită alimentele gata preparate, cu un conținut ridicat de sare, precum șunca, murăturile, cârnații etc.

Alimentele grase

Evită consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi produsele de origine animală, produsele lactate, alimentele prăjite și cele din meniurile de fast-food. Grăsimile supun sistemul cardiovascular la un stres inutil.

Vrei să slăbeşti 4 kilograme în 10 zile: Asta e dieta minune a verii

Laptele de vacă și produsele pe baza acestuia

Laptele de vacă și produsele lactate stresează organismul prin substanțele pe care le conțin, de exemplu, proteina numită cazeină, care este foarte greu de digerat și poate declanșa reacții alergice.

Carnea roșie

Carnea roșie, care are un conținut ridicat de proteine, sporește concentrația de dopamină și norepinefrină din creier, ambele substanțe fiind asociate cu starea de anxietate și de stres.

Semipreparatele și produsele rafinate

Alimentele gata preparate și rafinate, precum pâinea albă și făina rafinată, supun la stres organismul ca urmare a faptului că sunt sărace în substanțe nutritive, conținând din abundență calorii inutile. În plus, pentru a digera alimentele rafinate, organismul trebuie să-și folosească propriile vitamine și minerale, adică să își consume rezervele. Alimente pe bază de făină albă sunt prăjiturile, biscuiții, pâinea și produsele de patiserie.

Margarina și alte uleiuri vegetale procesate

Margarina și alte uleiuri vegetale procesate au un conținut foarte ridicat de acizi grași trans, iar o dietă care abundă în acești acizi poate avea un efect negativ asupra colesterolului, crescând riscul afecțiunilor cardiace. În același timp, aceste produse blochează asimilarea de către organism a acizilor grași esențiali, benefici pentru sănătate.

Condimentele conțin uleiuri volatile, care au capacitatea de a irita mucoasa stomacului. Este mai bine să eviți să consumi curry, ardei iuți și cârnați foarte picanți, prezenți în bucătăria mexicană și indiană, precum și unele băuturi. Un meniu cu curry sau chilli, conținând un amestec de condimente foarte picante, are capacitatea de a perfora, la propriu, mucoasa gastrică.

Aditivii alimentari

Aditivii alimentari, conservanții și alte substanțe chimice provoacă un stres enorm organismului, deoarece acesta este nevoit să lucreze din greu pentru a le face față; rezultă că energia și substanțele nutritive atât de valoroase sunt irosite, în loc să fie folosite în mod profitabil, de exemplu, la întărirea sistemului imunitar.

Sursa: www.exquis.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *