Bucureştiul va acorda un milion de euro pentru Chișinău

Consiliul Local al sectorului 1 Bucureşti va acorda administrației din Chișinău un milion de euro. Anunţul a fost făcut duminică de primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, la Conferința “Centenarul Unirii și Basarabia”.

Consiliile locale, consiliile județene pot face mai mult pentru Centenar. Ce pot face eu, ca primar, ce face consiliul local al sectorului 1? Ne putem înfrăți cu orașe din Republica Moldova. Am făcut-o. Ne-am înfrățit cu Chișinăul. Am aprobat în consiliu o sumă de bani pe care o vom da până la sfârșitul anului pentru a ajuta Consiliul Municipal Chișinău. Este vorba de suma de un milion de euro”, a afirmat Tudorache citat de Agerpres.

Acesta a spus că dacă primarii din România se vor înfrăți cu câte un oraș, cu câte o comună din Republica Moldova și fiecare dintre ei vor da după posibilități o sumă cât de mică, “cu siguranță acest deziderat va fi mai aproape”.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru Centenarul Marii Uniri, a pledat ca, după modelul primăriilor, și consiliile județene să se înfrățească cu raioane din R. Moldova.

E momentul ca și consiliile județene care au putere financiară mult mai mare să facă cu adevărat Unirea și dacă fiecare consiliul județean din România ar ‘adopta’ unul dintre cele 32 de raioane din Republica Moldova, cu siguranță, atunci putem vorbi de un ajutor concret, de o posibilitate de a porni investiții, de a repara drumuri, școli, de a lucra la apă și canalizare“, a spus Roman.

Conferința “Centenarul Unirii și Basarabia” a fost organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 la Palatul Parlamentului, prilej cu care a fost lansată Alianța pentru Centenar, un plan de acțiuni concrete pentru anul 2018 la care au aderat aproximativ 100 de organizații civice din România, Republica Moldova și diaspora.

Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, și pretorul Sectorului Centru al Municipiului Chișinău, Oleg Poiată, au semnat la începutul lunii mai o înțelegere de cooperare între zonele administrative pe care le reprezintă. Acordul prevede cooperarea în vederea creșterii capacității instituționale a autorităților publice locale pe care le reprezintă, cu scopul de a asigura dezvoltarea economico-socială a comunităților locale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.