Lui Putin i s-a propus să mute capitala Rusiei dincolo de Ural

Capitala Rusiei trebuie transferată de la Moscova după munţii Ural pentru o dezvoltare mai echilibrată a teritoriilor vaste ale Rusiei, a declarat Yuri Krupnov, președintele consiliului de supraveghere al Institutului pentru Demografie, Migrație și Dezvoltare Regională, scrie presa rusă.

Acesta a expediat preşedintelui Vladimir Putin un proiect de „de-moscovizare”, în care arată că ţara este hipercentralizată, dat fiind faptul că circa a cincea partea populaţiei Rusiei locuieşte în regiunea Moscovei.

Mai mult decât atât, dezvoltarea națională se concentrează în doar 15-25 megalopolisuri  ruseşti, care au absorbit mai mult de 50% din populaţia Rusiei. Aceasta, la rândul său, poate conduce la faptul că Rusia își va pierde avantajele geopolitice și își va pierde suveranitatea asupra teritoriilor aflate la distanță de marile orașe”, a spus acesta.

Krupnov a declarat că acumulându-se în anumite zone, ruşii pierd din dorinţa de viaţă şi nu vor să majoreze numărul de familii.

Locuind pe 1/7 din suprafaţa terestră, noi trăim de 7-10 ori mai dens, mai trist şi „etajaţi” decât aceleași britanici și germani“, se arată în proiectul transmis lui Putin.

Propunerea însă a fost luată în derâdere de primarul Moscovei Serghei Sobianin, care a declarat că şi înainte funcţionarii erau trimişi în Siberia, dar cu cheltuieli mai mici.

Să muţi capitala în Orientul Îndepărtat este o idee „genială”. Să cheltuim un trilion pentru a transfera capitala la o distanţă de 8 mii de kilometri de la 110 de milioane de ruşi care locuiesc în partea europeană a ţării. Şi mai înainte funcţionarii erau trimişi în Siberia, dar cu cheltuieli mai mici”, a ironizat primarul Moscovei pe o reţea de socializare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.