Conform datelor oferite ziarului nostru de către CNAS, cei mai mulţi beneficiari de pensie în urma accidentelor de muncă locuiesc în capitală – 397 de persoane, iar cei mai puţini – 13 la număr, sunt din raionul Rezina. Conform statisticilor, pensionarii din Chişinău ridică cea mai mare pensie, în valoare de 1467 de lei, iar cea mai mică este de 951 de lei, de care beneficiază cetăţenii din Dubăsari. Dreptul la pensie de dizabilitate îl au persoanele asigurate cărora, în urma expertizării de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă sau structurile sale teritoriale, li s-a stabilit dizabilitate din cauza unei afecţiuni generale, unui accident de muncă, unei boli profesionale.

În 2015, Valentina Stratan a ridicat o pensie de 87 de mii de lei

În 2007, Valentina Stratan a fost implicată într-un accident rutier, în timp ce mergea la o întâlnire în Ialoveni, iar de vină a fost şoferul care conducea maşina Parlamentului. După acest accident i-a fost stabilit gradul doi de invaliditate şi o pensie care depăşeşte de câteva ori valoarea maximă a pensiilor pe care le primesc ceilalţi beneficiari din această categorie. Potrivit declaraţiilor sale de avere, începând cu anul 2012, democrata a beneficiat de o pensie de invaliditate anuală de peste 77 500 de lei. În 2015, suma a crescut, Stratan încasând de la CNAS peste 87 mii de lei. Pe lângă pensie, Valentina Stratan a declarat venituri de peste 154 mii de lei din salariul de parlamentar, peste 38 mii de lei, din salariul prin cumul primit de la Institutul Oncologic, peste 11 mii lei, indemnizaţie de la Parlament şi peste 33 mii lei pentru Premiul Naţional pentru Ştiinţă oferit de către Guvern. Soţul deputatei a primit peste 123 mii de lei de la IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie. Pentru 2016, democrata nu şi-a prezentat deocamdată declaraţiile pe venit.

Valentina Stratan: „Oare trebuie să vin în faţa dvs. să vă arăt toate sechelele?”

Solicitată de JURNAL de Chişinău, deputata Valentina Stratan, care în acest moment se află la un sanatoriu din România, ne-a declarat indignată că pensia sa de invaliditate a fost calculată dintr-un alt salariu şi nu se mai poate schimba nimic. „Căutaţi în internet şi o să vedeţi accidentul rutier în care a fost implicată maşina parlamentului. Am trecut prin şapte intervenţii chirurgicale! Sunt cu mâna afectată, nu pot duce o geantă, nu pot scrie, nu pot mânca, nu pot lucra la calculator! Oare trebuie să vin în faţa Dvs. să vă arăt toate sechelele şi toate urmările acestui accident? În urma accidentului m-au operat, mi-au luat os din şold, am purtat placă cu şuruburi, ce să vă spun! De fiecare dată nu mă duc la mare, dar vin la sanatoriu, pentru că fac tratamente. Ridicaţi legislaţia pe care nu am inventat-o eu! Am vrut să schimbăm ceva ca şi noi, deputaţii, să fim asiguraţi de accidente şi să primim o indemnizaţie cum primeşte toată lumea, indemnizaţie unică, dar n-a fost posibil. Pensia mea a fost calculată din alt salariu, acum ştiţi că am anulat toate facilităţile pentru deputaţi, însă accidentul meu a fost până la scoaterea acestor facilităţi”, ne-a spus Stratan.

 „Am încercat să obţin o pensie de invaliditate, dar n-am izbutit”

Doamna Nina din Chişinău, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul deoarece îşi poate pierde locul de muncă, nu va primi o pensie de invaliditate, cu toate că a suferit un accident la locul de muncă. „Lucrez la o firmă privată din capitală în calitate de femeie de serviciu. În 2015, în timp ce spălam scările, am alunecat şi am căzut, rostogolindu-mă pe scări. Mi-am fracturat mâna în trei locuri, m-am lovit la cap foarte tare, mi-am rupt vreo patru coaste. Am stat o lună în spital, mâna mi-a fost pusă în şuruburi timp de un an şi jumătate, nici acum n-o pot ridica, nu pot ţine o cană cu apă, trebuie s-o apuc cu ambele. Cel mai trist este că de la serviciu doar trei luni mi-au plătit concediu medical, mi-au zis că, dacă nu sunt mulţumită, ei găsesc pe altcineva. Am încercat să obţin o pensie de invaliditate, dar n-am izbutit şi am renunţat. Muncesc aşa în continuare”, conchide dezolată femeia. Astfel de cazuri nu sunt unice în RM, oamenii rămaşi cu sechele în urma accidentelor aleg să muncească pentru un salariu de 2000-3000 de lei decât să primească o pensie de invaliditate de 1000 de lei.