Actualitate

Suferi de mâncărimi ale scalpului? Iată care pot fi cauzele!

Produsele cosmetice nepotrivite, igiena precară şi alimentaţia incorectă pot afecta sănătatea părului şi a scalpului. „Există multe cauze care pot aduce şi simptome deranjante la nivelul scalpului, precum iritaţia, înroşirea, descuamarea sau mâncărimea. Însă, înainte de a căuta soluţia potrivită, este necesar să se încerce identificarea şi corectarea problemei medicale sau nutriţionale care a adus această simptomatologie”, explică cercetătorul, dr. Horaţiu Albu, master în biologia moleculară.

Iată care sunt cauzele cel mai des întâlnite, dar şi tratamentul care ajută la eliminarea lor!

Mătreaţa şi dermatita seboreeica

Acestea sunt cele mai frecvente motive care creează mâncărime şi iritaţii la nivelul scalpului. Răspunsul inflamator al organismului provoacă mâncărimea, descuamarea şi acumularea pielii moarte la nivelul scalpului ceea ce se soldează cu senzaţie de disconfort.
„Dermatita seboreeica este, de fapt, o formă mai gravă de mătreaţă, în acest caz, situaţia agravându-se prin înroşirea scalpului, aspect gras, mâncărime frecventă. Această problemă se poate extinde şi la nivelul feței sau a corpului, de aceea este bine să fie tratată adecvat, prin folosirea mai multor produse topice”, afirmă specialistul.

Psoriazisul

Aceasta este o boală autoimună cronică care provoacă pe piele sau pe scalp placarde roşii sau scuamoase. Nu este o afecţiune transmisibilă, iar experţii în dermatologie încă nu o înţeleg pe deplin, nefiind clar ce anume cauzează această tulburare, dar se pare că alături de ereditate, deosebit de importanţi sunt şi factorii de mediu precum şi tiparul metabolic individual.
„Recomand ca, acolo unde se poate, să se folosească în controlul topic al psoriazisului doar produse care nu conţin corticoizi”, spune specialistul.

Infecţiile microbiene şi fungice ale scalpului

Multe organisme patogene îşi pot găsi mediul propice de dezvoltare la nivelul scalpului. Dermatomicozele precum cele date de pityrosporum ovale şi orbicular şi dermatoinfectiile cu stafilococi şi streptococi se pot localiza sau extinde şi la pielea capului aducând – pe lângă efectele lor asupra sănătăţii – multă suferinţă subiectivă, nervozitate, aspect neplăcut al părului şi scăderea încrederii în sine.
Csid.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *