Igor Dodon participă la festivitățile de la Comrat: „Alimentează separatismul teritorial”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele, Igor Dodon, a anunțat că va participa, astăzi, 19 august, la controversatele festivități plănuite la Comrat pentru a celebra „Ziua proclamării Republicii Găgăuzia” însă nu ar fi trebuit să sărbătorească un act care de fapt alimentează separatismul teritorial în Republica Moldova. De această opinie este analistul politic Ion Tăbîrţă de la IDIS „Viitorul”.

Potrivit expertului, Igor Dodon vorbeşte despre statalitate, însă politicile promovate de el nu sunt în direcția întăririi statalității Republicii Moldova. „De fapt, el merge la o sărbătoare care nu are nimic cu statalitatea, ba dimpotrivă. Prin declararea suveranităţii Republicii Moldova la 23 iunie 1990 au fost puse bazele statalităţii, ca ulterior la 27 august 1991 să înceapă procesul de construire a acestei statalităţi. Igor Dodon merge însă la o sărbătoare care a fost în contrasens cu declaraţia de suveranitate”, spune Ion Tăbîrţă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Analistul consideră că problema e în puterea centrală de la Chişinău, care nu a mai reuşit să integreze acele 3 raioane din sudul republicii.

„Este o greşeală a Chişinăului că cei de la Comrat mai organic se simt sărbătorind anumite sărbători similar cu cei de la Tiraspol, decât să sărbătorească, de exemplu, la 27 august sau la 31 august sărbătorile naţionale ale Republicii Moldova. Este însă şi problema societăţii moldoveneşti care în toată această perioadă nu a reuşit să se omogenizeze. Dimpotrivă, am rămas o societate dezbinată. Fiecare sărbătoare istorică la noi are o dublă interpretare. Ceea ce pentru unii este ziua eliberării, pentru alţii este ziua ocupaţiei. Politicienii au contribuit din plin la acest lucru”, mai punctează analistul politic Ion Tăbîrţă.

Citește și: Igor Dodon sfidează Constituția și va sărbători proclamarea „Republicii Găgăuzia”: Ce artiști ruși va aduce președintele la Comrat

Amintim că, autonomia proclamată unilateral de autoritățile de la Comrat pe 19 august 1990 a fost declarată neconstituțională, statutul special al Autonomiei găgăuze fiind adoptat 4 ani mai târziu.

Din acel moment formaţiunea separatistă şi-a încetat existenţa, însă găgăuzii marchează crearea Găgăuziei anume la 19 august, dar nu pe 24 decembrie, când a fost adoptată Legea privind statutul Autonomiei Găgăuze.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...