Două atentate simultan în Spania: Gruparea jihadistă Statul Islamic revendică și atacul din Cambrils

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat sâmbătă atacul din stațiunea balneară Cambrils, situată la 120 km sud-vest de Barcelona (în sudul Cataloniei), cu o mașină care a intrat într-o mulțime de oameni pe o faleză a stațiunii, înainte de a lovi un vehicul al poliției, potrivit unui comunicat, citat de AFP.

Statul Islamic, care a revendicat atentatul de joi din Barcelona (13 morți), a indicat că „două escadroane jihadiste” au efectuat cele două atacuri care au vizat „adunările cruciaților”, potrivit comunicatului difuzat de agenția de propagandă Amaq.

Într-un comunicat difuzat de gruparea teroristă prin rețeaua de mesagerie Telegram, Statul Islamic susține că „mai mulți jihadiști” au efectuat simultan atacurile — de la Barcelona și Cambrils — împotriva „cruciaților și a evreilor” în „două grupuri” separate, relatează EFE.

Statul Islamic a revendicat anterior atacul de joi de la Barcelona, când o camionetă a intrat în plin într-o mulțime de pietoni pe bulevardul Las Ramblas, principala arteră turistică din acest oraș, provocând 13 morți și aproximativ 100 de răniți.

Potrivit Reuters, guvernul spaniol a anunțat sâmbătă că menține nivelul 4 de alertă teroristă — „risc ridicat” — pe o scară de la 1 la 5 și a indicat că nu există riscul unui atac iminent.

Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul de interne spaniol, Juan Ignacio Zoido, la finalul unui consiliu de evaluare a amenințărilor. El a precizat totodată că măsurile prevăzute de acest nivel 4 vor fi consolidate, inclusiv creșterea prezenței serviciilor de securitate în zonele cu aflux mare de turiști.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...