Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Două reuniuni ale diasporei la…

Două reuniuni ale diasporei la Chișinău: una autofinanțată și alta „sponsorizată” de Guvern

Între 19-20 august la Chișinău are loc cea de-a doua ediție a offline-ului „Adoptă un Vot” organizat de către reprezentanții diasporei, mobilizați prin intermediul grupului de pe Facebook cu același nume. Offline-ul este un eveniment civic care încurajează cetățenii R. Moldova stabiliți peste hotare de a „contribui prin acțiuni concrete la prosperarea societății din R. Moldova”. Cea de-a doua ediție a offline-ului, la fel ca și evenimentul din martie curent, este unul autofinațat, iar fiecare participant își achită din resurse proprii, atât călătoria, cât și cazarea.

Comunitatea Adoptă un Vot s-a născut în preajma alegerilor prezidențiale ca o necesitate de mobilizare a cetățenilor moldoveni de peste hotare la vot. Grupul a fost punctul de pornire pentru Dosarul Diasporei, dar și pentru alte proiecte sociale și de caritate. În prezent comunitatea numără peste 97 de mii de membri.

Prima ediție a offline-ului „Adoptă un vot” s-a desfășurat în luna martie, la Veneția-Mestre, Italia. La eveniment au participat circa 200 de moldoveni din 19 țări diferite.

Participanții au semnat o declarație prin care și-au exprimat dezacordul față de schimbarea sistemului electoral. Au fost formate șase grupuri de lucru pe diverse domenii care să implementeze proiecte utile societății din R. Moldova.

Cea de-a doua ediție a offline-ului abordează subiecte ce țin de realizarea proiectelor educaționale, sociale, economice, juridico-economice, civice și de caritate, dar și alte aspecte tematice precum: inovații, business, antreprenoriat și proiecte de mediu pentru R. Moldova.

Mai multe detalii despre cea de-a doua ediție a offline-ului „Adoptă un vot” găsiți AICI.

Evenimentul poate fi urmărit în direct pe privesc.eu.

Între 18-20 august are loc încă o reuniune a moldovenilor din diaspora. Este vorba despre cea de-a patra ediție a Zilelor Diasporei R. Moldova, organizat de Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) sub patronajul Guvernului. Dacă offline-ul își propune să fie un eveniment independent sub aspect financiar, prin motivarea diasporei de a suporta singură cheltuielile, atunci BRD, pentru a încuraja cetățenii să participe la evenimentul organizat de Guvern, achită în proporție de 200 de euro costul biletelor.

Zilele Diasporei – 2017, eveniment organizat de Biroul Relații cu Diaspora, au demarat la 18 august și au reunit reprezentanți ai Executivului, ai comunităților din diasporă, ai organizațiilor partenere, precum și persoane responsabile de cooperarea cu diasporă din cadrul instituțiilor publice.

Potrivit unui comunicat al Biroului Relații cu Diaspora, în cadrul primei zile a fost prezentată cartografierea diasporei din șase țări (Italia, Rusia, Marea Britanie, Germania, Israel, Portugalia), precum și Republica Moldova. De asemenea, în premieră, a fost prezentată componența Grupurilor de Excelență ale Diasporei, un program nou guvernamental în care sunt implicați experți înalt calificați din diasporă.

Reprezentanții diasporei s-au întâlnit cu ambasadorii și consulii Republicii Moldova de peste hotare. Evenimentul, care a inclus un dialog bilateral constructiv, s-a desfășurat la Palatul Republicii.

În a doua parte a zilei, au avut loc seminare tematice care s-au axat pe programe economice și oportunități de promovare a revenirii și reintegrării durabile a migranților, turismul nostalgic, consultări privind Strategia Națională de Dezvoltare Moldova 2030, bune practici de implicare a Diasporei în dezvoltarea localităților de baștină din Moldova: mecanisme și instrumente disponibile.

La 19 august participanții la evenimentul organizat de BRD vor merge la Festivalul Internațional GUSTAR, ediția a VII-a – care anul acesta este organizat în parteneriat cu BRD.  Biroul va organiza o expoziție (târg) „Moldova de oriunde” a membrilor diasporei care vor prezenta țara de destinație într-un stand expozițional prin materiale promoționale, gastronomie și numere artistice. Pe data de 20 august, BRD va organiza Cupa diasporei la mini-fotbal.