Actualitate

Titluri RĂZBOINICE ale presei mondiale, după atentatul de la Barcelona: „Imbecila şi barbara strategie a asasinilor”

Un al doilea atac a avut loc după câteva ore la Cambrils, o staţiune balneară situată la 120 km sud-vest de Barcelona în sudul Cataloniei, în plină noapte. El s-a desfăşurat după acelaşi mod de operare, cu o maşină care a intrat în mulţime. Cei cinci pasageri – "presupuşi terorişti" – au fost ucişi.

În acest context, cotidianul Le Figaro asigură că "terorismul low-cost a lovit din nou Europa în inimă" şi estimează că "islamiştii au luat încă o dată drept ţintă un simbol al societăţilor noastre libere şi festive".

La fel, Le Journal de la Haute Marne consideră că "este vorba de un terorism low-cost, dar care face teribil de mult rău" şi îşi exprimă regretul că un camion sau o furgonetă, cu un şofer asasin hotărât, sunt suficiente pentru a semăna moartea pe un traseu de sânge în toată Europa".

"Culmea cinismului, atentatul de ieri corespunde perfect regulilor a ceea ce s-ar putea numi marketing terorist", se indignează editorialistul de la L’Union/L’Ardennais.

Sub titlul "No pasaran", publicaţia Liberation salută faptul că "populaţiile civile vizate cu regularitate de ucigaşi refuză să-şi modifice obiceiurile sub presiunea teroristă" şi că "imbecila şi barbara strategie a asasinilor se loveşte de rezistenţa democraţiilor".

Midi libre titrează de asemenea "No pasaran" şi constată că "niciodată de la Războiul civil până acum, strigătul de raliere al republicanilor spanioli nu a sunat atât de pregnant în spiritul barcelonezilor".

"Barcelona, ca şi Nisa, Londra sau Paris va fi mai puternică decât obscurantismul şi ura", susţine şi editorialistul de la Le Parisien/Aujourd’hui en France.

"Acest nou atac violent la modul lor de viaţă trebuie să-i unească şi mai mult pe europeni în refuzul lor de a ceda infamului şantaj căruia îi sunt ţintă", scrie şi publicaţia Sud-Ouest, potrivit Agerpres.

Potrivit AFP, 26 de francezi au fost răniţi, între care cel puţin 11 grav, în atentatul produs joi în centrul Barcelonei şi revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Acest bilanţ a fost prezentat anterior de ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian.

Ministrul de interne francez Gerard Collomb a menţionat la RTL că numărul persoanelor rănite grav s-ar putea ridica la 17.

Treisprezece persoane au fost ucise şi aproximativ alte 100 rănite de o camionetă care a intrat în mulţime joi după-amiază pe bulevardul Las Ramblas, artera cea mai frecventată de turişti din metropola catalană, în nord-estul Spaniei.

Victimele -morţi şi răniţi – sunt cel puţin de 18 naţionalităţi diferite, au precizat serviciile spaniole de protecţie civilă. Printre răniţi se numără şi trei români, un belgian şi o rusoaică.

Şoferul camionetei a fugit de la locul atentatului, dar doi suspecţi – un spaniol şi un marocan – au fost arestaţi mai târziu de poliţie în două localităţi situate la 100 km, respectiv 200 km de Barcelona.

O serie de atacuri similare la Nisa, Berlin şi Londra, în care un vehicul a intrat în plin în pietoni, au fost de asemenea atribuite şi revendicate de Statul Islamic. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *