Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ceban explică de ce, de…

Ceban explică de ce, de la începutul mandatului lui Dodon, 600 de moldoveni au renunțat la cetățenie

Purtătorul de cuvânt al președintelui țării, Ion Ceban susține că la cetățenia R. Moldova renunță persoanele care s-au stabilit permanent peste hotare, pe motiv că legislația multor state nu permite angajarea la unele instituții în cazul în care pretendenții sunt cetățeni și ai altor state. Replica purtătorului de cuvânt al lui Igor Dodon vine după ce ZdG a scris că din decembrie 2016 și până în prezent 612 persoane, dintre care 139 de copii, au renunțat la cetățenia moldovenească. Majoritatea moldovenilor care solicită acest lucru s-au stabilit în Germania, stat care interzice dubla cetățenie.

„Cu regret, trebuie să menționăm că aceste persoane au decis că nu se vor întoarce în Republica Moldova. Majoritatea dintre ei au depus cereri de foarte mult timp, cereri care nu au fost examinate în cadrul Aparatului Președintelui cîte doi, trei și mai mulți ani. Aceste persoane au avut probleme majore în țările de destinație în care au plecat. Cât n-ar fi de neplăcută această procedură dar trebuie să ținem cont de faptul că ei sunt originari din Republica Moldova și dacă avem posibilitatea să-i ajutăm, cred că ar trebui să o facem”, scrie Ion Ceban pe pagina sa de Facebook, care își exprimă regretul că până în prezent statul nu a putut garanta acele necesități de care au avut nevoie persoanele care au emigrat. 

Ceban mai scrie că revenirea în țară a moldovenilor ar însemna „crearea unor locuri de muncă bine plătite, standard social înalt, condiții de viață mai bune”, de aceea asupra acestor obiective ar trebui să lucreze toată conducerea statului.

Totodată, purtătorul de cuvând al președintelui susține că în perioada aflării lui Igor dodon la Prșeedinție câteva sute de persoane au redobîndit sau le-a fost acordată cetățeania R. Moldova.

Citiți și

(DOC) Igor Dodon a semnat 4 decrete, prin care sute de persoane renunță la cetățenia Republicii Moldova