Actualitate

Kilogramul de struguri va costa 2 lei în această toamnă

Din totalul de 620 mii tone de struguri, circa 400 mii tone va constitui cota gospodăriilor agricole de producție-marfă, iar circa 200 mii tone cea a gospodăriilor țărănești.

Valeriu Cebotari, șef adjunct de direcție la MADRM a precizat că, în gospodăriile de producție-marfă, recolta medie la hectar de struguri se estimează la 5 tone.

„În aceste gospodării s-au efectuat a până la 10 tratări contra bolilor și vătămătorilor, cheltuielile fiind mai mari decât în anul trecut. La calcularea prețurilor orientative recomandate pentru achiziționarea strugurilor s-a luat în considerație acest fapt, ca ele să asigure o rentabilitate minimă de 15- 20 la sută”, a menționat el.

Astfel, prețurile orientative recomandate pentru soiurile europene de struguri variază între 4şi 4,5 lei pentru 1kg. Pentru strugurii de tip Izabella se recomandă între 2 și 2,5 lei per kg.

În acest context, Cebotari a relevat că membrii Consiliului pe filiera de produs consideră oportun de a oferi prețuri mai avantajoase pentru strugurii, destinați producerii vinurilor cu indicații geografice, acestea ar putea fi majorate cu 20 la sută peste medie. De asemenea, prețuri mai mari cu 15 la sută ar putea fi oferite pentru strugurii din soiuri autohtone aromate și cu 10 la sută – pentru strugurii mai de calitate înaltă (din prima grupă) cu un procent mai mare de zahăr.

Potrivit Valeriu Cebotari, în cadrul ședinței Consiliului, a fost accentuată ideea prelucrării materiei prime în țară. În cazul exportului de struguri în stare proaspătă pentru vin ( în principal în Ucraina și Romania) el a informat că ANSA a simplificat procedura de obținere a certificatelor de inofensivitate pentru export.

În prezent, în toate tipurile de gospodării din Republica Moldova, sunt înregistrate 135 mii hectare plantate cu viță de vie, dintre care 129 mii hectare de rod. După introducerea subvențiilor pentru defrișarea plantațiilor vechi de viță de vie, apar tot mai multe vii noi cu soiuri europene sau autohtone de productivitate înaltă. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *