Atenție! Numărul de cazuri de boli diareice acute și intoxicații alimentare este în creștere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul Naţional de Sănătate Publica atenționează despre agravarea situației epidemiologice prin sporirea numărului de cazuri de boli diareice acute (BDA), inclusiv izbucniri în grup de toxiinfecţii şi intoxicaţii alimentare (TIA). Astfel, în 7 luni ale 2017 morbiditatea sumară prin BDA a sporit până la 367,5 cazuri, față de 251,8 cazuri la 100 mii populaţie, înregistrate în perioada similară a anului 2016.

Până la data de 15 august 2017 au fost înregistrate 18 izbucniri de BDA şi TIA în 10 teritorii administrative, cu afectarea a 214 persoane, inclusiv 125 (58,4%) copii, față de 15 astfel de izbucniri înregistrate în aceeași perioadă a anului 2016. Circa 50% din cazurile de izbucniri sunt înregistrate în lunile iulie – septembrie, la obiectele de alimentaţie publică, grădiniţe şi în condiţii casnice.

Îngrijorător că numai în primele 15 zile a lunii august au fost înregistrate 4 izbucniri, cu afectarea a 38 persoane în municipiul Chişinău; 27 în raionul Ştefan – Vodă; 26 în Străşeni și 13 în Orhei, și toate după servirea bucatelor în restaurante şi localuri publice cu ocazia diferitor ceremonii – nunţi, zile de naştere, inclusiv după consumul produselor luate la pachet din aceste localuri, servite de membrii familiei.

Potrivit CNSP, anchetarea epidemiologică denotă, că în condiţii insalubre au fost pregătite bucatele servite în tabăra „Dumbrava” din satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă, unde atât la bolnavi, cât şi în probele diurne de bucate au fost identificate microorganisme condiţionat patogene – Klebsiella pneumoniae. Situaţie similară s-a remarcat şi în erupția de TIA din satul Mândrești, raionull Teleneşti, unde la bolnavi şi în produsele consumate a fost depistată Salmonella Enteritidis.

În unele cazuri la pregătirea bucatelor sunt antrenate persoane fără instruire profesională specială, instruire igienică şi examen medical.

Pentru prevenirea BDA și TIA, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli: evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii optime de păstrare, spălarea obligatorie a mâinilor cu săpun după veceu şi înainte de masă, separarea bucatelor pregătite de materia primă, cu folosirea separată a inventarului pentru prelucrarea lor etc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...