Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (foto/video) Explicația focurilor de armă…

(foto/video) Explicația focurilor de armă și a exploziilor: „Aceasta și era intenția, ca lumea să rămână surprinsă”

În dimineața zilei de astăzi locuitorii capitalei au fost treziți de bubuituri, împușcături și zgomot provocat de explozii, iar cartierul Poșta Veche din sectorul Râșcani a fost luat cu asalt de sute de carabinieri. Speriați, chișinăuienii s-au întrebat pe rețelele de socializare ce se întâmplă și care este cauza pentru care militarii au ieșit în stradă. Nici pe pagina oficială a Departamentului Trupelor de Carabinieri (DTC), nici pe site-ul Ministerului Afaceilor Interne nu a fost publicat vreun anunț despre eventuale exerciții militare în dimineața zilei de 18 august. Instituțiile respective n-au emis invitații pentru presă, iar Pretura sectorului Râșcani nu a atenționat locuitorii cartierelor despre aplicațiile militare.

Informații despre evenimentul „zgomotos”, DTC a publicat doar pe pagina sa de Facebook, dar nu sub forma unui anunț pentru cetățeni care să preîntâmpine despre aplicațiile militare, ci drept o invitație pentru presă.

Invitația pentru instituțiile mess-media la „Aplicația tactică privind menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii publice la obiectivele de importanță deosebită”, a fost publicată abia la ora 17.00 în seara zilei de 17 august.

„Stimați reprezentanți ai mass-media, în scopul consolidării capacităților Trupelor de Carabinieri, privind menținerea asigurarea și restabilirea ordinii publice reținerea infractorilor deosebit de periculoși, închegarea forțelor și formarea deprinderilor conform tacticii special de acțiuni în situații dificile, Vă invităm la Aplicația tactică privind menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii publice la obiectivele de importanță deosebită în cartierul Poșta Veche, din sectorul Râșcani, itinerarul pornind de la Unitatea Militară 1001 a DTC, str. Doina 102, mergând spre Socoleni, Ceucari, Calea Orheiului, cercul Visterniceni și întorcându-se pe str. Doina la U.M.1001 de unde au plecat”, scriu reprezentanții DTC pe Facebook.

În același anunț se mai spune că distanța parcursă va fi de aproximativ 15 km, iar traseul va presupune diferite obstacole pentru militari.

Totodată, se precizează că la aplicație urmau să să participe conducerea Aparatului Central a DTC, precum și întreg efectivul Departamentului Trupelor Speciale de Carabinieri.

Contactat, specialistul principal în departamentul relații cu publicul al Departamentului Trupelor de Carabinieri, Gheorghe Iacoban, a declarat că anunțul a fost publicat doar pe Facebook din lipsă de timp, dar și pentru că aprobarea pentru organizarea evenimentului a venit în ultimul moment. Acesta a mai pecizat  că persoana responsabilă din cadrul insittuției se află în concediu de boală. Totodată, Gheorghe Iacoban afirmă că avertizarea prealabilă a cetățenilor despre exercițiile militare respective nu era necesară și că intenția autorităților a fost de a surprinde localnicii, pentru a le demonstra că forțele de ordine sunt pregătite de a reacționa prompt în orice situații excepționale.

„Acesta este un exercițiu tactic, militar privind asigurarea, menținerea, restabilirea ordinii publice la obiectivele de importanță deosebită. Adică, în orice moment poate să apară un terorist, să se întâmple ceva excepțional, iar noi suntem obligați să acționăm. (…) În caz de orice, noi suntem pregătiți și am demonstrat cetățenilor că noi suntem gata de a sări în apărarea edificiilor statului și a cetățenilor R. Moldova. Suntem pregătiți la un nivel înalt. (…) Aceasta și era intenția, ca lumea să rămână surprinsă. Adică, în caz de situații excepționale, în caz de orice, cetățeanul să aibă încredere în instituțiile de forță din țară, înțelegeți? În orice moment trebuie să știe că în caz dacă se întâmplă  situații de risc, noi suntem gata să acționăm în apărarea cetățenilor. (…) Noi suntem în proces de reformă, noi vrem să devenim ceva de încredere pentru cetățean, ca să nu mai aibă frică de nimic și să meargă liber pe stradă, să se simtă bine la el acasă”, explică Gheorghe Iacoban, precizând că în stradă au ieșit circa 900 de carabinieri și că locuitorii din sector s-au arătat impresionați și nu speriați.

Totodată, acesta nu a putut spune exact cum trebuiau să acționeze cetățenii atunci când au fost treziți de zgomotul militarilor, să rămână în încăperi sau să-și continue drumul nestingherit.

„A fost un exercițiu foarte reușit, lumea a fost impresionată, iar toți stăteau cu telefoanele pentru a filma. Au spus că este foarte frumos ceea ce se întâmplă, nimeni nu a avut de suferit. Nu a fost nimic ieșit din comun. A fost un marș forțat, adică au ieșit toate unitățile militare și au defilat pe stradă. Așa exerciții se organizează în fiecare an și nu este pentru prima dată. Cetățeanul nu trebuie să se sperie de instituțiile statului”, a punctat Gheorghe Iacoban.

Foto: Facebook.com/Ionel Pușcaș