Actualitate

ANALIZĂ: Trei ani de campanie anti-teroristă împotriva-ISIS

Pe 8 august 2014, Barack Obama a lansat, în Irak, primele bombardamente aeriene asupra Statului Islamic . Trecuse mai bine de o lună de când Abou-Bakr al-Baghdadi și-a proclamat un așa-zis califat la Mossoul, iar teroarea teroristă se abătuse asupra populațiilor locale, vizați fiind, în special, kurzii și creștinii. Statele Unite, pasive pe parcursul ofensivei contra Statului Islamic din iunie, care s-a desfășurat până aproape de Bagdad, nu a intervenit decât să salveze Kurdistanul de Nord, Irak. Așadar, americanii nu au atacat până în momentul în care Statul Islamic a amenințat aliații kurzi din Occident.

TREI ANI DE BOMBARDAMENTE AERIENE

S-a format o coaliție anti-Statul Islamic, în care Statele Unite au fost principali contribuitori și decidenți finali. Loviturile asupra Irak din 2014 au fost extinse și pe teritoriul sirian, fiind instituit un grup de lucru, de către Pentagon, care să desfășoare o operațiune comună botezată ”Rezolvarea Inerentă” (Inherent resolve).
Franța asigură astăzi 7-8% din loviturile coaliției, în cadrul operațiunii sale denumită ”Chammal”. Statul General Major american asigură țintele aviației franceze, liberă, până în ultimul moment, să ia o decizie de bombardare.
Cele 70 de state membre ale coaliției participă la operațiuni diverse și, câteodată, simbolice. Deviza coaliției este ”One Mission, Many Nations” (O misiune, mai multe națiuni).

Continuarea o găsiți pe  10TV 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *