01:01:01 19.04.2024
Stiri

Artizanii UNIRII // O Universitate Populară de Vară, după modelul uneia renumite din România, va fi organizată pentru a doua oară în R. Moldova!

Social 18.08.2017 12:00 Vizualizări2583 Autor: Ziarul National
Artizanii UNIRII // O Universitate Populară de Vară, după modelul uneia renumite din România, va fi organizată pentru a doua oară în R. Moldova!


Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Primăria orașului Edineț, organizează, în perioada 25-26 august curent, Universitatea Populară de Vară „Vasile Stroescu”, ediția a II-a.

Ediția din acest an se va desfășura sub genericul „Ion Buzdugan - scriitor, om politic și artizan al Unirii Basarabiei cu România”.

Pe 25 august, în cadrul evenimentului vor susține prelegeri despre personalitatea lui Ion Buzdugan acad. Mihai Cimpoi, dr. Gh. Negru și acad. Valeriu Matei. Vor urma apoi lansarea albumului „Vasile Stroescu” și sesiunea de comunicări: „Vasile Romanciuc - (re)citirea proverbelor, la 70 de ani de la naștere”.

Prima zi se va încheia cu spectacol literar-artistic: „Doi poeți ai Basarabiei - Ion Buzdugan și Vasile Romanciuc”, cu participarea artiștilor Mihai Ciobanu și Viorel Burlacu, dar și a actrițelor Margareta Nazarchevici și Anișoara Bunescu. Spectacolul se va desfășura de la ora 19.00, în Casa de cultură din Edineț.

Ziua de 26 august va debuta, de la ora 11.00, cu vernisajul expoziției colective de bilanț a Taberei de pictură - Parcova 2017, care va avea loc la Casa de Cultură din Cupcini și va continua cu spectacolul artistic al ansamblurilor folclorice din orașul Cupcini.

Organizată după modelul Universității Populare de Vară de la Vălenii de Munte, județul Prahova, creată în 1908 de marele istoric Nicolae Iorga, Universitatea a fost concepută ca o instituție de instruire continuă a unui public larg, de perfecționare a cunoștințelor învățătorilor și profesorilor din gimnazii și licee, participanţii având prilejul să dialogheze cu profesorii invitați, să țină prelegeri la temele incluse în program, să participe la evenimentele cultural-artistice organizate în cadrul Universității de Vară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md