O lege promovată de Candu poate duce la anularea regimului fără vize cu UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Revizuirile la legea cetățeniei Republicii Moldova, promovate de democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu, ar putea duce la anularea regimului fără vize cu Uniunea Europeană, se arată într-un studiu realizat de Expert-Grup.

Este vorba despre prevederile care permit cetățenilor străini să obțină cetățenia Republicii Moldova în cazul în care investesc cel puțin 250 de mii de dolari în Republica Moldova.

Potrivit autorilor notei de poziție pe marginea amendamentelor legislative de modificare a legislației ce reglementează regimul de acordare a cetățeniei, modificarea legii cetățeniei s-a făcut cu abateri semnificative de la principiile transparenței decizionale. Lipsesc dovezi atât privind organizarea de către comisiile parlamentare a consultărilor publice, cât și despre eventualelor rezultate ale acestor consultări. Totodată evaluarea anticorupție realizată de CNA a identificat o serie de neajunsuri și riscuri de coruptibilitate și pentru securitatea cetățenilor și a țării. Deși unele recomandări ale CNA au fost luate în calcul de către Parlament la adoptarea legii finale, îngrijorările majore legate de atribuțiile excesive acordate Ministerului Economiei, perioada scurtă dedicată acordării cetățeniei (30 zile), nereglementarea Fondului pentru investiții și altele au fost trecute cu vederea.

„Atât în procesul de amendare a legii privind cetățenia, cât și în cel de elaborare a Regulamentului cu privire la regulile de acordare a cetățeniei prin investiție nu s-a făcut o evaluare asupra implicațiilor macroeconomice ale unui asemenea program. Sectoarele strategice de investiții menționate în ambele documente nu corespund cu obiectivele de dezvoltare economică a țării și nici nu presupun careva impedimente în vederea realizării investițiilor în lipsa cetățeniei”, se arată în studiul Expert Grup.

Potrivit experților, „pe lângă riscurile pe care le comportă pentru economia națională, mecanismul de acordare a cetățeniei prin investiții conține multiple neajunsuri și abateri de la standardele anti-corupție, care pot afecta ordinea publică a țării, iar prin consecință pot duce inclusiv la suspendarea regimului fără vize cu UE pentru toți cetățenii moldoveni”.

Expert Grup consideră inoportună promovarea mai departe a mecanismului de acordare a cetățeniei prin investiție, cel puțin în forma în care este prezentat la moment.

„Țara noastră a obținut regim liberalizat de vize cu UE pentru cetățenii săi în condițiile și conform situației la momentul respectiv, astfel, acest drept nu poate fi transformat într-un business pentru cetățenii străini, chiar dacă aceștia au foarte mulți bani. În final, atragem atenția că Republica Moldova are nevoie de investiții străine în economia reală, care să creeze locuri de muncă și să dezvolte sectoarele cu adevărat strategice și care în final să contribuie la bunăstarea pe termen lung a întregii populații”, mai avertizează experții.

Anterior și presa internațională a scris despre aceste modificări, iar Transperency International a vertizat că modificările la Legea cetăţeniei Republicii Moldova, prin care străinii pot obține cetățenia statului nostru dacă investesc 250 de mii de euro, ar putea să legalizeze interesele clare de oficializare a unor fluxuri financiare de origine dubioasă, implicând instituţiile statului şi cetăţenii Republicii Moldova în noi scheme de cămătărie prin intermediul emiterii de instrumente de datorie publică internă, avertizează Transparency International Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...