De ce pentru adulți timpul trece mult mai repede? Explicația este uimitoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În copilărie, vacanța de vară părea că durează o veșnicie, iar perioada până la Crăciun o eternitate. Însă când începem să creștem timpul pare că trece mult mai rapid.

Această rapiditate cu care trece timpul nu este rezultatul unei vieți de adult plină de responsabilități și griji. Cercetătorii au demonstrat că modul în care percepe o persoană timpul mai rapid, îl face să perceapă viața mult mai ocupată și grăbită. Există câteva teorii care încearcă să explice de ce adulții percep că timpul trece mai repede.

O ipoteză sugerează că alternarea ceasului biologic ar putea fi cauza. Încetinirea metabolismului când o persoană devine adultă se potrivește cu încetinirea bătăilor inimii și a respirației. Stimulatoarele cardiace biologice ale copiilor fixează bătăile inimii sau respirația într-o perioadă exactă de timp, făcând să pară că a trecut mai mult timp, conform descopera.ro.

O altă teorie sugerează că oamenii percep trecerea timpului în funcție de cantitatea de informații pe care o absorbim. Cu noii stimuli, creierului îi ia mai mult timp să proceseze informația, ceea ce oameni resimt ca o perioadă mai lungă de timp. Această ipoteză ar putea explica fenomenul slow motion care deseori a fost resimțit de oameni în timpul accidentelor.

De fapt, în situații noi creierul înregistrează amintirile mult mai amănunțit, amintirea desfășurându-se mult mai lent decât acțiunea în sine.

Teoria care ar putea explica de ce trece timpul mai rapid pentru persoanele adulte sugerează că adulții devin mult mai familiari cu mediul înconjurător și nu mai realizează detaliile din casă sau de la locul de muncă. Pentru copii lumea înconjurătoare este un loc nou, ceea ce înseamnă că în perioada de creștere copiii utilizează mai multă energie pentru a înțelege mediul înconjurător.

Cu cât devenim mai familiari cu experiențele de zi cu zi, cu atât timpul va trece mai repede, în general această familiaritate crește cu trecerea anilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...